ДруштвоКултура

120 година Народне библиотеке Бечеј

У просторијама Народне библиотеке у петак, 21. децембра свечано је обележен велики јубилеј ове институције, 120 година од оснивања некада давно спајањем две читаонице, српске и мађарске које су настале неколико деценија пре оснивања библиотеке и званично. На отварању у уводним излагањима о историји ове институције говориле су водитељке свечаности, библиотекарке, Елизабета Шијачић и Пирошка Киш Ферчик. Након овог историјског приказа генеза и настанка једне од најзначајнијих установа културе у граду, присутнима се обратила и директорица Ђијанта Ловаш која је у свом емотивном и инспиративном говору нагласила да је, пре свега, захвална колективу библиотеке, својим непосредним сарадницима за пожртвован рад и залагање на остварењу свих програма која ова установа организује свакодневно у циљу остварења мисије ове установе, а то је афирмација културе и културне баштине града. Даље у говору је говорила о програми који су део стандардне свакодневне праксе основне делатности библиотеке – рада са корисницима, очувању и попуњавању завичајне збирке као и о специјалним програмима промоције читања, читалачке културе за децу и одрасле и другим програмима које организује библиотека на скоро па дневном нивоу. Ђијанта Ловаш се захвалила и осталим представницима јавних градских установа културе и образовања представницима јавних предузећа и целокупној локалној самоуправи за инвестирање у фонд библиотеке, одржавање објекта, пројекте и инвестиције. Такође се захвалила и на подршци и поклонима из Матице Српске и најавила обраћање представника ове реномиране институције Селимира Радуловића. Поред њих, а пре свечаног дела програма и приредбе испред локалне самоуправе обратили су се и Чаба Штефанига, члан Општинског већа задужен за културу и Сузана Ђукић помоћница председника општине задужена за просвету.
У свечаном делу програма наступала су деца из свих основних и средњих школа који су рецитовали, играли, певали, свирали, говорили одломке из књига, говорили о толеранцији, поштовању људских права, о активностима библиотеке у којима су учествовали. Мали глумци из Бачког Градишта извели су игроказ о читалачкој култури и о важности књиге у образовању. У свечаном делу програма наступао је и дечији хор „Бубамаре“ који је за крај отпевао специјално писану композицију за овај догађај.
Као и сваке године до сада уручене су захвалинице најчитаоцима у свим огранцима библиотеке а директорица Ђијанта Ловаш је поделила и захвалнице свим фирмама, предузећима са којима је ова установа имала специјалну сарадњу током претходне године (најсарадници су УСКАО „Ђорђе Предин – Баџа“, предшколска установа „Лабуд Пејовић“, ТВ Бечеј, штампарија „Лукс“, Женска радионица из Бачког Градишта, ОШ „Здравко Гложански“ из Радичевића). За све госте и учеснике као и за публику која је напунила салу на крају је организован коктел.