Повећан минималац за 9.4 посто од јануара 2022.

Судећи по коначној одлуци игроказ са преговорима владе и синдиката у оквиру Социјално-економског савета око повећања минималне зараде и усклађивање са потрошачком корпом завршен је неуспешно. Влада Србије је без даљих консултација донела одлуку о повећању минималне зараде на онолико колико је и на почетку “преговора” поставила као своју позицију.
Председница Владе Ана Брнабић поручила да ће од 1. јануара минимална зарада у Србији бити 35.012 динара.

Послодавци су објаснили да део повећања, који иде на њихов терет, могу да поднесу, а синдикати се нису сагласили са предлогом Владе, јер није испуњен захтев да се висина минималаца изједначи са трошковима минималне потрошачке корпе.

Влада Србије донела је одлуку да висина минималне цене рада за период јануар – децембар 2022. године износи 201,22 динара по радном часу – у нето износу, саопштила је Влада. Дакле, минимална цена рада повећана је за 9,4 одсто.

У образложењу Владе се каже да је утврђивање минималне цене рада засновано на последњим расположивим макроекономским подацима и пројекцијама за наредни период.

Подсетимо, важећа минимална цена рада у Србији је 183,93 динара по часу, нето. Конкретан износ минималца зависи од броја радних сати и радних дана у месецу.