145 година Црвеног крста у Србији

Српско Друштво Црвеног крста је основано је 6. фебруара 1876. године у Београду, у згради која се данас налази на Студентском тргу а у којој је тренутно смештена Југословенска кинотека.

Иницијатор оснивања Црвеног крста Србије био је доктор Владан Ђорђевић, а први председник је био митрополит Михајло Јовановић. Зграда у којој се сада налази Црвени крст Србије, у Симиној 19, изграђена 1879. године на земљишту које је Црвеном крсту поклонила краљица Наталија, и која од тада није мењала своју намену.

На свечаној седници оснивања Српског Друштва Црвеног крста присуствовали су знаменити људи тадашње Србије као што су: Јосиф Панчић, Ђорђе Вајферт, Илија Коларац, проф. Коста Стојановић и други. Залагањем др Владана Ђорђевића Србија је потписала прву Женевску конвенцију што је омогућило Српском Друштву Црвеног крста међународно признање, а нашу организацију сврстало у 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету.

Ова организација на нивоу Србије данас има преко 60.000 волонтера, 130.207 чланова и 724 запослених у 183 организације Црвеног крста у градовима и општинама, као и две покрајинске организације и седишту националног друштва.

И у Бечеју постоји веома активан огранак ове организације. У претходној години су учествовали у акцијама помоћи током пандемије, у хуманитарним акцијама расподеле пакета социјално угрожним становницима наше општине, редовно организују и акције добровољног давања крви.

Директорица бечејског огранка Маријана Ћаловић је подсетила све грађане да су увек добродишли ако желе да учествују у свим хуманитарним акцијама које ова организација спроводи као и да су увек отворени за нове волонтере.