Политика

32. седница СО Бечеј: Планови рада јавних предузећа и установа

На последњој седници СО Бечеј у претходној година која се одржала након закључења нашег последњег празничног броја усвојен је буџет за 2023. годину који оквирно износи негде око 1.7 милијарди динара и о чему смо опширније писали у претходном броју.

На овој седници поред општинског буџета одборници су изгласали и измену у Савету за родну равноправност Општине Бечеј којим ће од сада председавати Сања Биро након што је Дијана Петар поднела оставку и на ту функцију.

Одборници су потврдили и измене неких ставку у Статуту Градског позоришта и усвојили Правилник о заштити личности Општине Бечеј.

Пред одборницима су се нашли и Програми рада са финансијским плановима за 2023. годину јавних и комуналних предузећа.

Предузеће „Потисје-Бечеј“ доо је у плану који је достављен СО Бечеј као једну од већих инвестиција навео почетак изградње трансфер станице на депонији као и уподобљавање и улагања у инфраструктуру на локацији која ће омогућити изградњу ове станице. Поред тога у предложеном плану наглашено је да ово предузећа своје инвестиције и улагања базира на самосталном пословању без субвенција из буџета општине Бечеј.

ЈП „Комуналац“ је такође доставио програм рада за 2023. годину са посебним програмом за коришћење средстава из буџета општине. Већи део средстава биће коришћен за обављање услуга за које је ово предузеће задужено од стране оснивача.

ЈП „Топлана“ је доставило план рада за наредну годину са планом коришћења субвенција из буџета општине Бечеј у износу од 22.5 милиона динара. Највећи део ових средстава, скоро половина биће коришћен за израду пројектне документације за фазну реконструкцију дела водоводне мреже, углавном у ужем центру Бечеја (улице Новосадске, Зелена, М. Горког и Светозара Милетића), остатак средстава планира се да буде употребљен за санирање хаварија на вреловодној мрежи, интерно одржавање и сл.

ЈП „Водоканал“ је такође доставио пред одборнике свој план рада за 2023. годину са планом коришћења буџетских средстава у износу од око 17 милиона динара које ће углавном користити за одржавање водоводне мрежа и других комуналних објеката који су у њиховој надлежности, за одржавање система атмосферске канализације, фонтана, заливног система и др.

Центар за социјални рад и УСКАО „Ђорђе Предин – Баџа“ су одборницима на усвајање поднели и измене планова за 2022. годину на основу последњег (трећег) ребаланса буџета. Поред јавних предузећа одборници су усвојили и План рада ПУ „Лабуд Пејовић“ за текућу 2022/2023 радну годину.

На овој последњој седници једногласно су одборници усвојили и продају неколико зграда и парцела у државној својини.

Продата је зграда бившег седишта НСЗ са припадајућом зградом и градским грађевинским земљиштем и то фирми KPT Invest Group са седиштем у Бечеју коју је заступао Золтан Тот и то за 9.5 милиона динара.

Продата је и зграда са припадајућим градским грађевинским земљиштем у Зеленој улици преко од Ерсте Банке (поред Милета пекара) за 3.130.000 динара фирми TREND Invest Projects са седиштем у Новом Саду као и мања продавница у Доже Ђерђ улици број 44 коју је за 1.435.620 динара купила фирма AFTOJAL Бечеј.

У Пољаници је продата породична кућа а воћњаком у Стевана Книћанина улици број 38 за 340.000 динара. У Бачком Петровом Селу су такође продате две мање парцеле у циљу обједињавања суседних парцела.

Поред планова и продаје парцела на седници су одборници усвојили и неке кадровске измене по надзорним одборима јавих предузећа и школским одборима појединих школа и изабрали, односно потврдили избор новог локалног Савета родитеља.