КуварРазонода

Риго Јанчи (Rigó Jancsi)

Мамин стари рецепт за Риго Јанчи умазан је деценијским слојевима флека од чоколаде у свесци јер још увек овај колач нема замену кад ухвати чоколадна криза. Овај релативно једноставан колач је добар онолико колико су састојци квалитетни. 

Потребно је за коре: 8 већих јаја, 8 кашика шећера, 6 кашика јаког црног какаоа (холандски на пијаци или онај у продавницама здраве хране, тамнији у сваком случају), шоља уља или топљеног путера, мало соли, пола прашка за пециво и брашна да тесто буде густине као за обичну пишкоту. Прво умутите беланца са шећером да имају онако врхове али не прејако, додајте жуманца, какао и путер али варјачом мешајте даље. Ово је количина за две коре, можете посебно мутити са дупло мањом количином (4 јаја …) две посебне коре. Разлити у тепсију величине 36×27, пећи на 180 степени једно 20 минута али проверити виљушком кад је готово јер је доста танка кора. Охладити их добро.

Фил: Отопити пола путера и 200 грама што квалитетније тамније чоколаде и прохладити. Одвојити 2 дл. од једне литре слатке павлаке, мој савет је купити литру милерама што свежијег на пијаци или у млекари, пажљиво мутити осталих 8 дл. на малој брзини са прах шећером по укусу (око 6-7 кашика) и две, три кесице ванил шећера и уколико је потребно додавати мало млека ако почне да се брзо згрушњава у путер. Угасити миксер и пажљиво умешати у павлаку отопљену чоколаду  да не спадне скроз пена и додати растопљене у мало млаке воде две кесице желатина. Намазати фил преко једне коре покрити другом и направити ганаш глазуру са 100 грама чоколаде и 2 дл слатке павлаке. Све ово можете направити и са литром биљног шлага, лакше је, он је постојанији али је укус правог шлага неупоредив. 


Иако већина у овим крајевима зна причу како је настао овај колач и коме је тачно намењен нема разлога да је не поновимо јер је филмски забавна и узбудљива за романтичаре.

Риго Јанчи је био чувени мађарски виолониста ромског порекла. Осим што је био изузетно талентован музичар који је углавном изводио циганску музику веома популарну крајем 19. века био је и млад, леп и изузетно харизматичан. Стајлинг му је такође био специфичан а жене су падале углавном на импресивне бркове (ако је судећи према фотографијама негде између Поароа и хипстера од пре десетак година). Риго Јанчи 1896. године доспео у жижу јавности када је белгијском принцу преотео жену.