Политика

32. седница СО Бечеј: Потписани уговори за прву меру енергетске санације

Неколико месеци након расписивања конкурса од стране локал-не самоуправе за субвенцију грађанима, домаћинствима за програм енергетске санације кућа и станова за меру која се односи на изолацију кућа, уградњу грејања на гас и друга енергетски ефикаснија горива и за замену столарије додељени су уговори грађанима који су остварили право на ову субвенцију.

У свечаној сали део крајњих корисника овог програма помоћи су свечано преузели уговоре са којим су добили и могућност да отпочну радове на својим кућама. Рок за завршетак радова биће до средине фебруара месеца. Грађани, односно домаћинства која су крајњи корисници су дужни да уплате први део средстава извођачима радова и према речима чланова комисије која ја надлежна за овај програм углавном су то радови који трају прилично кратко, ураде се за неколико дана. Након тога следи комисијска провера исправности урађеног и онда општина пребацује остатак средстава извођачима. У већини случајева износ субвенције је максимално био до 50 посто од траженог износа, но и ту су постојали лимити у зависности од врсте радова. То је све било одређено правилником који је објављен негде средином ове године, пре него што је расписан конкурс за ову меру.

„Данас смо уручили грађанима уговоре који су конкурисали за ову прву меру која се односи на изолацију зидова, кровова кућа као и за замену столарију и за увођење грејања на енергетски ефикасне материјале. Јавило се 139 грађана а од тога је 63 грађана добило средства и за то је до сада издвојено за ову меру 8.3 милиона динара. За конкурс за соларне панеле остало је дакле око 1.6 милиона дина-ра колико укупно има средства из општинског и државног буџета. У овој мери за коју смо данас доделили уговоре четири грађана је остварило право за замену изолације на кући, 24 грађана за увођење грејања а за замену столарије 35 грађана, односно домаћинстава. За соларне панеле смо сад у фази да смо добили сагласност да објавимо конкурс, након тога по процедури када се грађани јаве и пошаљу документацију комисија ће изаћи, извршиће се бодовање и након тога објава резултата и потпасивања уговора, након завршетка радова извршиће се плаћање по фактурама као и за ову прву меру.“ – рекла је новинарима након уручења уговора Светлана Вулетић, заменица председника општине.

„Добили смо једну четвртину средстава за замену столарије. Ми бисмо ово сигурно радили део по део али овако сад имамо могућност да одрадимо све одједном. Прикупљање документације и цео процес трајао је од летос али вреди. Мислим да свакој породици и сваком домаћинству значи овако једна инјекција за кућни буџет. Препоручила бих свакако свима да покушају кад буде било прилике следећи пут. Ми смо добили средства за замену 6 прозора и за једна врата.“ – рекла је наша суграђанка Ивана Калинић.

Наша старија суграђанка Вера Дорословачки је потписала уговор за замену котла за гас у заједничкој породичној кући. „Веома сам изненађена овим потезом државе и нашег града и поздрављам. Ми смо конкурисали за наши кућу, заједно са мојим сином који има двоје деце. Кад ово сад урадимо мислим да ћемо сигурно побољшати услове становања. Ми смо до сада и сами доста урадили и остало нам је да заменимо котао који има сад већ 19 година и време је да се и то обнови.“ –рекла је Вера Дорословачки и додала да је у питању замена гасног котла за коју су у оквиру овог конкурса добили око половину средстава што је негде око 70.000 динара. Она је такође изразила и заинтересованост да у следећој фази, можда већ следеће године, конкурише и за уградњу соларног грејања.

По процедури овог програма потписани су тројни уговори на релацији: општина Бечеј, извођачи радова и грађани који су конкурисали. Грађани су у обавези да уплате свој део средстава прво након тога извођач је дужан да уради договорене радове и након комисијске провере изведених радова извођачи шаљу фактуре општини за други део средстава.