Друштво

ШОСО „Братство“: Отворена сензорна соба у објекту у улици Ђуре Јакшића

Уз финансијску подршку Амбасаде Републике Пољске и локалне самоуправе у згради Школе за основно и средње образовање „Братство“ која се налази у улици Ђуре Јакшића санирана је и уподобљена специјална просторија у којој је смештена сензорна соба која ће послужити као средство за рад терапеута и наставног особља ове образовне установе. Сензорне собе су високо специјализоване, изоловане и интерактивне собе у којима се користе разноврсне стимулативне активности за децу. Првенствено намењена је ученицима са сметњама сензорне интеграције као и онима који манифестују необична понашања, као што су избегавање или претерано тражење додира, звука и светлосних сензација. То су деца са поремећајем аутистичног спектра, деца са недовољном менталном развијеношћу, са сензорним оштећењем, говорним потешкоћама, сметњама у учењу, проблемима у понашању, деца са поремећајем пажње и другим сметњама.

У соби у ШОСО „Братство“ која је опремљена од стране донатора нашло се више од десетак веома модерних апарата као што су: визуелна туба са мехурићима и светлосним и тактилни ефектима, интерактивна табла, вибраторна струњача, специјална љуљашка, светлосни тунел са ефектима, разне тактилне плочице, светлосни УВ блок, вибрациона музичка фотеља, музички тепих, балансни диск, пројектна и диско кугла и други мањи апарати и средства за терапије.

Школа „Братство је, према речима директора Золтана Хорвата, већ одавно планирала да уради и опреми сензорну собу јер им је заиста неопходна за рад са децом али им се све до сада није указала оваква прилика да преко донације то у учине. Амбасада Републике Пољске је средствима у износу од 13.5 хиљада евра подржала пројекат и набавку опреме за сензорну собу док је локална самоуправа на себе преузела обавезу уређења простора у школи према захтевима пројекта за шта је из буџета издвојено нешто више од  милион динара.

Почетком ове недеље коначно након завршетка радова и инсталирања опреме у школи у згради у улици Ђуре Јакшића организовано је и свечано отварање којем су присуствовали и амбасадор Републике Пољске у Србији Рафал Перл и његов саветник за политичка и економска питања Адриан Клечињски, као и представници локалне самоуправе. Ученици ШОСО „Братство“ добили су мале поклоне од амбасаде и извели су кратак програм за госте. Након отварања био је организован и пријем амбасадора у згради општине Бечеј којој су присуствовали и заменица председника општине Светлана Вулетић и саветница председника општине за образовање Сања Биро.

Амбасадор Перл се обратио и новинарима том приликом и рекао „Велико ми је задовољство да сам данас овде код вас. Ми имамо добро сарадњу са школом „Братство“ и драго ми је да сам овде данас на свечаном отварању ове сензорне собе која је финансирана из средстава Пољске развојне помоћи. Ово је један од 10 овогодишњих пројеката из тог програма и честитам директору школе и колегама у школи на овој донацији јер је то велики успех. Ово је пројекат од само 13.5 хиљада евра али мислим да је то ипак велика ствар за школу. Свакако је то допринос који је овој школи потребан. У фокусу нашег овогодишњег програма помоћи био је образовни систем и здравствени систем. Надам се да је ово само успешан почетак наше сарадње. Много сам задовољан данас јер мислим да ће ова сензорна соба радити веома добро јер, како чујем, већ од сутра у школи имају програм и пуно деце ће користити ову собу. Честитам овом приликом и локалној самоуправи јер је и она подржала овај пројекат. Заједно смо успели да то урадимо али мислим да је то пре свега успех за децу.“

Заменица председника општине Светлана Вулетић је у Општини Бечеј дочекала амбасадора и делегацију из школе „Братство“ и захвалила се амбасади Републике Пољске на овој донацији. О томе који део посла је у овом пројекту подржала локална самоуправа она је новинарима рекла да је део зграде школе саниран и да је детаљно урађена реконструкција тог дела објекта.

„Локална самоуправа је дала свој допринос у износу нешто више од милион динара колико је коштала адаптација једне учионице за смештај те сензорне собе и приступне собе. У том делу школе комплетно су санирани зидови и подови, дрвенарија, електро инсталације“ – рекла је Вулетић и додала „Овим путем желела бих да се захвалим и Пољској амбасади на помоћи јер је ово веома значајна инвестиција у образовање деце јер ми до сада нисмо имали у Бечеју сензорну собу где би деца којима је је то потребно добила одговарајућу терапију и помоћ.“

Саветница председника општине Сања Биро је додала да захваљујући помоћи Амбасаде Републике Пољске општина Бечеј сада има још једну додатну веома важну услугу за децу са сметњама у развоју и са инвалидитетом.

„Ово је услуга због које су неретко, на жалост, родитељи из наше општине били принуђени да путују у суседне градове да би могли да добију услугу ове сензорне собе  и терапије које су важне за развој њихове деце. Очекујемо да ће бенефит од овог бити и за децу али и за родитеље и за за запослене и да ћемо им олакшати њихов развојни пут.“

И директор школе Золтан Хорват се обратио новинарима и го-ворио о томе колико је  ова донација важна за подизање квалитета рада у школи.

„Донација ове сензорне собе ја за нас бајка која има срећан завршетак. Ми смо већ годинама покушавали да направимо сензорну собу и покушавали смо и обраћали се донаторима. Ове године смо први пут пробали и обратили се нашим пријатељима из пољске амбасаде и они су нам изашли у сусрет. У јулу смо потписали уговор и у октобру су почели радови прво на санацији простора, што је финансирано из буџета општине Бечеј. Тај простор где се налази сензорна соба је од пода до плафона сад саниран и ако буде ускоро рађена реконструкција школе то неће бити потребо да се дира. Видели сте да је ту у питању једна веома модерна сензорна соба, мултифункционална. Ово је веома важно за сву нашу децу са сметњама у развоју у нашој општини али и у ширем окружењу. Ми у школи имамо 112 ученика и још око 40 деце из бечејске општине из типичних школа на додатној подршци а имамо и доста деце на листи чекања јер нам Министарство не дозвољава да запослимо још дефектолога, то је још око 40 деце из типичних школа. Све укупно то је негде око 200 деце која ће свакако осетити бенефите рада у овој соби“.