Друштво

Одржана комеморација код „Зида смрти“

На Дан примирја 11. новембра сваке године у Бечеју се одржава комеморација испред спомен обележја „Зид смрти“ где је тога дана 1941. године стрељано 12 младих скојеваца од стране фашистичке власти у Другом светском рату. Ове године навршило се 81 година од овог трагичног догађаја.

У првом стрељању одлуком Преког суда фашистичке власти живот су изгубили: Борислав Влајков, Милан и Светозар Гаврић, Живко Гагић, Хове Готфрид, Стеван Којић, Исидор Могин, Лабуд Пејовић, Теодор Цвејанов, Иван Ћирић, Вујица Чиплић и Момчило Шарановић.

Ове године су и Гимназијалци одржали час историје код спомен зида и одали почест погинулим борцима дан раније јер је у школи 11. новембар био нерадни дан.

Минутом ћутања одата је почаст свим страдалима у фашистичкој одмазди у Бечеју. Потом су венце на спомен обележје положиле делегације општине Бечеј, представници СУБНОР-а Бечеј и Општинског удружења пензионера.

Дане Мандић, члан Општинског Већа је овом приликом рекао и да је Општина Бечеј након ребаланса буџета издвојила пола милиона динара за реконструкцију овог спомен обележја и радови би требало да буду завршени до јануара месеца када ће се обележити годишњица и одржати комеморација стрељаним родољубима непосредно пре Рације 1942. године. Он је такође напоменуо да је поред средстава за обнову спомен обележја коју ће финансирати Општина Бечеј и Покрајински завод за заштиту споменика културе одобрио додатна средства за уређење прилаза овом спомен обележју у оквиру којих ће се финансирати постављање прилазне стазе, урадиће се и расвета и уредити зелене површине около.

Да подсетимо, ове године су и поново враћене на своје место и украдене и оштећене бисте пет бораца које су такође обновљене заједничком акцијом Општине Бечеј и Завода за заштиту споменика културе.

Овај догађај, један од најдраматичнијих у историји Бечеја је овековечен и серијом фотографија које са данас могу наћи на интернету и на јутјубу у филму из 1972. године под називом „За успомену“.

На тим добро познатим фотографијама која су овековечиле страдање 12 младића могу се видети браћа Гаврић, Милан и Све-тозар као и Лабуд Пејовић који је пред сам чин стрељања подигао песницу и скинуо повез са лица. Тренутак након што је забележен овај снимак, Пејовић је устао и узвикнуо: „Живела Комунистичка партија Југославије – Смрт фашизму!“ Одмах затим је погођен. Лабуд Пејовић, родом из Црне Горе, био је секретар Среског комитета СКОЈ-а. Ухапшен је заједно са Момчилом Шарановићем, који је стрељан истог дана. Приликом хапшења, Пејовић и Шарановић су убили једног фашистичког жандарма и ранили другог. Сачуване су и фотографије опраштања ових младића са родбином: на једној се Милан Гаврић опрашта са уплаканом мајком, на другој Стеван Којић се опрашта са старим оцем, а на трећој Борислав Влајков се опрашта са старијим братом.