Политика

39. седница СО Бечеј: Годишње награде општине Бечеј

На 39. седници СО Бечеј која ја одржана 27. јула присуствовало је 24 одборника који су током ове седнице усвојили Одлуку о додели годишњих награда општине Бечеј и усвојили Годишњи програм заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Бечеј за 2023. годину.

Поред тога на овој седници изабран је и нови одборник Српске напредне странке након што је на прошлој седници Николина Лакић поднела оставку.

Нови одборник ове странке у Скупштини општини Бечеј је Горан Кудрић из Бачког Градишта који се налазио на листи СНС на прошлим изборима.

С обзиром да, као што је то био случај претходна два пута, нови одборник на овој седници није подне оставку претпоставка је да је на овај начин коначно попуњено место одборника у одборничкој групи СНС у наредном периоду.

Пред одборницима се нашао, на овој седници, предлог Комисије за доделу годишњих награда општине Бечеј, коју је потписао и као известилац на скупштини председник ове комисије Дане Мандић.

Ова одлука је усвојена једногласно од стране одборника па су тако ове године награду општине Бечеј добили следећи колективи, уста-нове и појединци:

  1. Фирма „Sweet system” из Бачког Петровог Села на предлог Туристичке организације општине Бечеј за област привреде,
  2. Карољ Хармати, свештеник – за хуманитарни рад којег је номиновао Општински одбор Савеза војвођанских Мађара,
  3. Милорад Милинков, некадашњи угоститељ на предлог општинског одбора СВМ-а,
  4. Фарма Мужљаи из Бачког Градишта за област пољопривреде на предлог Удружења сточара општине Бечеј
  5. КУД „Ђидо“ из Бечеја за област културе на предлог Канцеларије за младе општине Бечеј
  6. Друштво за развој и промоцију науке „Пипета” за област образовања, на предлог Николине Лакић
  7. Пливачки ватерполо клуб Бечеј на предлог Канцеларија за младе општине Бечеј, у области спорта.

Након седнице председник СО Бечеј Игор Киш је кратко, на питања новинара прокоментарисао и доделу награда ове године уз образложење да је то одлука надлежне Комисије али да он сматра да су сви који су добили овогодишње награде их и заслужили, да је било 13 предложених појединаца и привредних друштава, установа и организација али је одлука да се додели сваке године седам награда из свих релевантних области. На питање новинара због чега предлог удружења „Само локално“ и Милунке Петровић Станковић да се Амалији Сабо Хорват додели овогодишња награда за деловање у области социјалне заштите није усвојен он је одговорио да је то питање за чланове и председника Комисије за доделу награда јер су они донели ту одлуку. Он је такође најавио и Свечану седницу за Дан општине Бечеј за 31. јули када ће се доделити ове награде уз свечани пријем за награђене, званице из виших нивоа власти, госте из братских градова и др.

Када је у питању Годишњи програм заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Бечеј за 2023. годи-ну према документацији која је приложена одборницима стоји да је укупна површина земљишта у државној својини која је била предмет овог плана  5.559,6468 ари од чега је под важећим уговорима о закупу 4.680,0480 ари, за бесплатно коришћење 41,5475 ари и 132,2846 ари у плану за издавање. Према истој документацији предвиђено је да ове године укупан приход од издавања државног земљишта буде 36.000.000 динара који ће се потрошити како је распоређено на следеће ставке: за потребе уређења пољопривредног земљишта укупно 20.900.000 динара и то за потребе одводњавања земљишта 5 милиона, за наводњавање такође 5 милиона оквирно, 900.000 за обележавање парцела и за одржавање атарских путева 10 милиона динара. Поред тога средства ће се користити у износу од 10 милиона динара и за потребе опремања пољочуварске службе. За студијске и истраживачке програме који „третирају проблематику земљишта“ предвиђено је 900.000 динара, за пројектно техничку документацију за наводњавање 500.000 динара, за опремање службе за давање у закуп такође 500.000 динара, за оглашавање давања у закуп 200.000 динара и за, како је у плану наведено, „остале мере“ остављено је још 3 милиона динара. Овај план је усвојен једногласно од стране одборника.

На овој седници пред одборницима се нашло и Решења о давању сагласности на измену финансијског плана за ову годину Спортског центра односно УСКАО „Ђорђе Предин Баџа“ који је усклађен за претходним ребалансом буџета, измена Одлуке о Месним заједницама – усклађивања са законским актима, оставке у Школском одбору „Шаму Михаљ“ школе из Бечеја и као и продаја једне парцеле у државној својини ради исправке граница суседних парцела. Допуном дневног реда на продају је „отишла“ одлуком одборника још једна парцела у државној својини под катастарским бројем 7931/1 укупне површине од 2 хектара и 50 ари која се води као њива прве класе и налази се грађевинском реону. Према документацији на том простору могу се планирати пословно производни објекти и простори за складиштење и друго. Овај парцела процењена је на по-четну цену од 22.855.750 динара.

У допунама дневног реда за седницу која је стигла непосредно пред одржавање исте нашла се и  Одлука о спајању две организационе јединице у оквиру Општинске управе и то Одељења за финансије и Одељења за локалну пореску администрацију како је образложено због „сродности“ послова  и због „рационализације рада“ која условљена „смањењем броја извршилаца“.

На крају седнице одборник Виктор Молнар је поставио одборничко питање у вези са одржавањем и кошење траве и зеленила око саобраћајница.


Свечано обележен Дан општине Бечеј у СО Бечеј

На свечаној седници Скупштине општине Бечеј у присуству одборника, чланова Општинског већа, представника јавних предузећа, институција, установа, републичке и покрајинске Владе, делегација из братских градова, свечано је обележен Дан општине Бечеј, који се уједно прославља и као Дан равноправности.

Свечаности су присуствовали и многобројни гости из покрајинских институција и секретаријата као и Владе АПВ, представници братских градова и општина и претходни лауреати који су добили награде почасних грађана општине Бечеј.

На почетку свечане седнице присутни су минутом ћутања одали пошту Драгану Тошићу, претходном председнику општине који је преминуо у марту ове године.

Тим поводом, председник општине Бечеј, др Вук Радојевић и председник Скупштине Игор Киш су одржали свечане говоре на српском и мађарском језику. Председник општине Бечеј је истакао да богатство општине Бечеј лежи управо у мултикултуралности и неговању добрих суседских односа, на шта су сви грађани изузетно поносни.

Он је додао да локална самоуправа годинама уназад на различите начине доприноси очувању и неговању културе, обичаја и традиције, подједнако српског и мађарског народа, али и грађана других националности које живе на територији општине Бечеј.

„Знамо да је управо основ за неговање ових вредности образовање и зато смо, као што сам и најавио у мају месецу, уз подршку Покрајинске Влада уложити око 150 милиона динара у Школу за основно и средње образовање “Братство”. Такође, у договору са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину обезбеђено је и око 11 милиона динара за реконструцију спортских терена у ОШ „Петефи Шандор“ у Бечеју. Оно на шта смо можда најпоноснији је чињеница да ће од 1. септембра бити бесплатан вртић за сву децу на територији општине Бечеј, што је, верујем, значајна помоћ за родитеље и њихов кућни буџет”, рекао је др Вук Радојевић.

Претходна три месеца председнику општине Бечеј и његови сарадници интензивно су радили на припреми за реализацију капиталне инвестиције, изградње канализационе мреже и пречистача отпадних вода у Бечеју, Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу. У разговору са Министарством заштите животне средине комплетирана је пројектно техничка документација и очекује се да Министарство започне процедуру реализације најпре пречистача отпадних вода, а потом и комплетне канализационе мреже.

“Такође, кренули смо у израду пројектно-техничке документације за реконструкцију и асфалтирање свих улица на територији општине Бечеј. По моделу јавно-приватног партнерства желимо да уредимо комплетно све улице, оне које нису асфалтиране да се асфалтирају, оне које су у лошем стању да се комплетно ревитализују како бисмо имали адекватну инфраструктуру”, рекао је председник општине Бечеј.

Он је истакао да је пред Општином Бечеј много пројеката, задатака и изазова и да је уверен да ће заједно са својим сарадницима дати свој максимум како би обезбедили што боље услове за живот свих грађана општине Бечеј, те да ће наредне године сумирати шта је све учињено на том пољу.

На крају свечаности додељене су годишње награде а овогодишњи лауреати су фирма „Сwеет сyстем” ДОО из Бачког Петровог Села, др Карољ Хармат, свештеник, Милорад Милинков, угоститељ из Бечеја, Фарма Мужлаи из Бачког Градишта, КУД „Ђидо”, Друштво за развој и промоцију науке „Пипета” из Бечеја и ПВК Бечеј.

Извор и фотографије: Општина Бечеј