Óbecse

Mária könnye olyan, mint a porcelán

Az óbecsei Miroslav Džigurski a szobájában 350 különböző viaszvirágot nevel

Létezik egy virág, ami teljesen úgy néz ki, mintha porcelánból lenne: ez a viaszvirág (Hoya), vagy ahogyan még ismerhetik, Mária könnye. A selyemkórófélék családjába tartozó növénynemzetség őshazája Délkelet-Ázsia, illetve a tőle keletre Dél-Kínáig és az ettől délre eső területek, valamint Ausztrália és Polinézia.

Hoya Hanhiae

A viaszvirág elnevezést onnan kapta, hogy a sűrű ernyővirágzat csillagformájú virágai úgy hatnak, mintha viaszból vagy porcelánból lennének, fényes bevonatuk pedig leginkább a mézre emlékeztet. Az ötágú, dupla viaszcsillagok geometriailag annyira tökéletesek, hogy azt a hatást keltik, mintha művirággal lenne dolgunk. Azok, akik életükben először látnak viaszvirágot, általában kellemesen meg is lepődnek, hogy a virágok valódiak.

Az alapfaj virágai fehérek vagy halvány rózsaszínűek, ezeket szinte minden növénybarát ismeri, a csodálatosnál csodálatosabb hibridek azonban nem kevés meglepetést okozhatnak. Léteznek többek között sárga, mályva, vanília vagy éppen csokoládébarna színű virágok is. A csillagalakú virágok közepe szintén eltérő színű, formájú és nagyságú lehet.

Viaszvirágok napjainkban viszonylag ritkán fordulnak elő a boltokban és az otthonokban. Az, hogy az interneten olvasható ismertető, miszerint egy átlagos igényű növényről van szó, nem teljesen fedi a valóságot, számomra akkor derül ki, amikor belépek az óbecsei Miroslav Džigurski alig 20 négyzetméteres birodalmába: 340 különböző hoya fogad polcokon, ablakokban, a falakon és sátrakban is.

Hoya Finlaysonii

Az internetes ismertetők általában kimerülnek a legegyszerűbb csinos viaszvirág (Hoya carnosa) bemutatásával – ezt fedezték fel először és ez a legegyszerűbb is. Ezek az ismertetők viszont azért megtévesztőek, mert rengeteg fajta különböző helyről származó viaszvirág létezik egészen eltérő igényekkel, és sok közülük borzasztóan érzékeny az itteni viszonyokra. Van, amelyik csak egy virágot hoz, van, amelyik 30-40-et is. Nem csak a virágjuk, de a levélzetük is teljesen eltérő lehet. Némelyeknek kell támaszték, de van, amelyik bokorként nő. Van csoki-, jácint-, gyömbér- és citromillatú viaszvirág, míg akad olyan is, amelynek meglehetősen kellemetlen szaga van. Létezik olyan hoya, amelyik csak éjszaka virágzik, ezért nehéz lefotózni és megosztani a szépségét, és olyan is, amelyik csak pár órára borul virágba. Nálam van egy olyan fajta is, amit csak tavaly fedeztek fel, nem is tudni még, hogyan viselkedik lakásban, ezért sokat kísérletezek vele. Ennek a sok fajtának másmás föld, fény, páratartalom és speciális táp kell – mondja a gyűjtő.

Miroslav növények között nőtt föl, az édesapja és a nagybátyja is sokat nevelt. Eleinte filodendronokat, orchideákat gyűjtött és enciklopédiákat lapozott, így tanult. Ragadt rá a tudás, mindegyik növényének azonnal mondja is a latin nevét. Bár botanikus szeretett volna lenni, végül építé-szetet tanult, de a doktori tanulmányok helyett visszatért a növényekhez – ekkor már a hoyákhoz.

Szerbiában akkor még egyetlen hoyagyűjtő volt 30-40 fajtával, ma már van egy kisebb közösségünk. Ismerek olasz, svéd, lengyel és más külföldi botanikusokat is, akik hoyákkal foglalkoznak és közzéteszik a kutatásaikat, tapasztalataikat, és most már van egy szerbiai hoyás Facebookcsoport is, egymás között cseréljük a dugványokat. Főleg külföldről szerezzük be a hoyákat, itthon még kevés fajta van – árulja el a szenvedélyes gyűjtő, akinek olyan ritkaságai is vannak, amelyek másnak nincsenek is az országban.

Hoya Phuwuaensis
Hoya Phuwuaensis

Miroslav 2020-ban indította el Basie Plants nevű, angol nyelvű youtube-csatornáját, amelyen heti két alkalommal jelentkezik – most épp egy „nyári tábor” van műsoron kezdő hoyásoknak. Ennek a csatornának köszönhetően ismert meg egy amerikai hölgyet, akivel létre szeretnének hozni egy regisztert, hogy nyilvántartásba kerülhessenek a legálisan termesztett fajták, Miroslav ezenkívül egy szerbiai egyesületet, sőt folyóiratot is szeretne.

A külföldi hoyások az online boltokból is megélnek és szponzorokat is tudnak szerezni, Miroslavnak egyelőre a youtube csatorna és a dugványok hoznak pénzt a konyhára. Ezek beszerzése neki is tetemes kiadást jelent, mivel csakis ellenőrzött forrásokból rendel.

A több mint háromszáz szobanövénnyel sok dolga van Miroslavnak, szerencsés esetben naponta „csak” három, máskor 13 órát is foglalatoskodik velük, emiatt szabadságra is ritkán jut el. A nekik szentelt figyelmet és törődést a hoyák szebbnél szebb virágokkal hálálják meg.

F.R.