Поховане пуњене лоптице од пиринча (Arancini)
Најпре скувати пиринач 2 шоље пиринча са 4 шоље бујона (може и вода са две коцке за супу) да се скроз укува, раскува и слепи пиринач. Оставити у фрижидер да буде добро охлађено пре припреме аранцина.
Направити фил: Издинстати 1 главицу лука, 1 чен белог лука, 250 грама млевеног меса (свинјетина, јунетина или пилетина), 2 већа сецкана парадајза или пола конзерве пелата (може и шоља куваног парадајза али укувати да не буде течно на крају), пола шоље замрзнутог грашка зачина по жељи; бибер, со, оригано, босиљак…. Фил мора да буде веома густ. Исецкати 200 грама тврдог сира на коцке, или изрендати у фил.
Рукама направити подлогу од куване риже, ставити на средину мало фила и у то утиснути сир ако сте га сецкали на коцке. Затворити пиринчем и обликовати кугле.
Направити уобичајену смесу за поховање: јаја, брашно, презла и панирати. Пећи у дубоком уљу или на папиру у рерни попрскане са мало уља. Пажљиво окретати у уљу да се не распадну. Служити уз неки пикантнији сос, сос од парадајза нпр. Фил алтернативно може бити и од печурки или рибе.