Колица од срца за Ивана

На самом крају овогодишње Дечије недеље колектив ОШ „Север Ђуркић“ је за њиховог деветогодишњег ученика Ивана Филипчева који похађа други разред ове школе набавио потребна колица која ће му омогућити да заједно са својим другарима у разреду похађа наставу и дружи се и преброди још једну препреку која се обично налазе пред децом са инвалидитетом. Колица за кретање по школи која Иван користи уз помоћ личног пратиоца су веома добра али нису за двориште и за улицу па је до сада било скоро немогуће, или бар веома компликовано, да Иван свакодневно присуствује и часовима и одморима у дворишту школе. Колектив ове школе је одлучио да овај проблем реши куповином још једних колица које ће Ивану омогућити да заједно са својим другарима из разреда ужива у овом лепом јесењем времену и борави ван учионице.

О овој иницијативи нешто више рекла нам је директорица ове образовне установе Сања Биро:
„Иницијатор ове идеје и условно речено главни кривац јесте наша учитељица Ивана Кикић која је дошла на идеју да потражи одговарајућа колица за нашег ученика Ивана Филипчева. Иван већ има добра колица али она нису за сваку прилику. Била су нам за Ивана потребна колица која би му омогућавала да за време боравка у школи буде му удобније и лакше како за њега тако и за личног пратиоца, учитељицу и родитеље. Вођена том идејом Иванова учитељица Ивана Кикић је на интернету пронашла колица која би му одговарала. Наравно, у сарадњи са родитељима и са личним пратиоцем упоредили смо мере и дошли су до закључка да су колица одговарајућа. Ивана је затим покренула је иницијативу и у нашу вибер групу обратила се колективу наше школе за помоћ. Наравно, сви су прихватили ову иницијативу и морам да кажем да је у року од 48 часова прикупљена потребна свота новца да се колица купе. Колица су ево данас ту, мало смо дуже чекали на испоруку али оно што је најважније је да су одговарајућа, да су стигла и да ће помоћи боравку нашег ученика и да ће олакшати саму наставу и учитељици и личном пратиоцу и родитељима а Иван ће моћи да буде једнак са осталим ученицима у том смислу да може заједно са њима и да изађе напоље и да борави свуда тамо где треба да буде, да се неке ствари не одлажу јер у том моменту немамо одговарајућа колица која би била и за услове за напоље. Колица су половна и коштала су 80 евра плус достава, негде око 12.000 динара. Цео колектив је дао средства бар по 200 динара, неко и више колико је ко могао. Ова акција нам је у неку руку била круна ове Дечије недеље која се управо завршила чији је тема била инклузија. Неговање инклузије у школама је веома важно а ми смо ту у нашој школи имали добар старт јер и наша ПУ „Лабуд Пејовић“ то одлично ради и када нам је Иван прошле године дошао ми смо само наставили да радимо са њим онако како су и они радили. Имамо одлично сарадњу са личним пратиоцем, са родитељима и пожртвовану учитељицу. Када је у питању доступност наше школе за децу са инвалидитетом и у колицима ми имамо монтажно демонтажну рампу у школи али нам тоалети нису још прилагођени и још увек не можемо да омогућимо да деца са инвалидитетом користе учионице и кабинете на спрату. За сада то Ивану још не треба али ускоро ће бити неопходно. Надамо се да ће све то ипак да се реши ускоро када се буде радила комплетна реконструкција школе. Закључак ове акције је да заједничким снагама можемо све, не постоје препреке које не можемо уједињени да превазиђемо. Још једном се захваљујем колективу ОШ „Север Ђуркић“ који је подржао иницијативу учитељице Иване Кикић, сви заједно смо омогућили нашем ученику Ивану да буде богатији за још једна колица и да буде једнак са осталима“ – рекла је директорица Сања Биро.

Учитељица Ивана ипак има највише разлога да буде задовољна јер док смо ми радили овај прилог деца из Ивановог разреда су возала Ивана у новим колицима на смену, оне је био видно задовољан пажњом и дружењем са другарима.

„Када је Иван постао наш ђак Општина Бечеј је прво препознала потребу и купила веома скупа колица за њега које дете користи у учионици. Она су нам омогућила да можемо да радимо са Иваном на најбољи могући начин, користећи та колица Иван може да седи редовно за школском клупом као и сви остали ученици. Колица су веома флексибилна и можемо да им прилагодимо висину и уколико остала деца нпр. чуче, њега такође можемо да спустимо на тај ниво или када се шетају Ивана можемо да подигнемо да буде у висини са осталима, та колица су савршена. Међутим настаје проблем када хоћемо да изађемо колективно сви напоље у двориште, колица нису на жалост због осетњивих и малих точкова предвиђена за тротоар. Ове године, и то баш пред дечију недељу, схватили смо да Иван не може да изађе у двориште са осталим ученицима и настао је проблем или ће он остати сам у учионици или ће још 24 „мравића“ остати у учионици заједно са њим. Одатле се родила идеја да ми ту нешто урадимо. Тражили смо прво нова колица, али нова коштају око 82.000 динара, и ја сам кренула да тражим по интернету и пронашла половна, коришћена колица која су изгледала у добром стању. Сакупили смо новац у колективу веома брзо и купили та колица, али и да није било овакве брзе акције ми бисмо нашли неке спонзоре и снашли се другачије. Колица би свакако купили или та или чак нова. Ипак од свега је најбитније да смо показали да су „северци“ спремни да помогну кад препознају неки проблем. Сви смо дали мало а Иван је добио пуно. Сад можемо сви напоље. Ово су сад школска колица, користиће их било које дете којем буде потребно, она су прилагођена за децу до 13, 14 година. А Иван, он са нама лепо учи и дружи се са децом, учење иде понекад нешто спорије али иде, зна сва слова, броји на рачунаљци, воли да пева, да прича, да се дружи, зна свој деци имена и целом особљу у школи и оно што је најбитније срећан је сваки дан у школи, зна да тражи шта му треба, препознаје своје потребе и стално се смеје. Ми смо постигли наш циљ“ – рекла нам је учитељица Ивана Кикић.