Основни италијански сос за шпагете (Marinara sauce)
Кад запече сунце и температуре достигну оне у јужној Италији лети најбоље је скувати нешто што и они тамо једу. Коначно смо дочекали да парадајз почне да личи на парадајз, но и ако не можете да пронађете онај домаћи који има укус, зачини могу да помогну. За овај једноставан сос то су капари, сушени парадајз у уљу, свеж босиљак, бели лук али то није тешко набавити, има у свакој већој радњи.
Одмах ставите шпагете да се кувају јер сос се прави паралелно и не треба му више од десетак минута. Ако сте баш вољни да љуштите парадајз употребите трик са врелом водом, али заиста нема потребе ако га лепо ситније исецкате (можете и у чоперу али лепо је и кад остану већи комадићи). Потребно је три, четири велика парадајза и један већи лук. Исецкајте лук што ситније и ставите на мало уља (ако имате маслиново још боље) и један грумен путера да се добро издинста, да буде мекан, убаците исецкан парадајз и оставите да се једно 5 минута крчка. У међувремену исецкајте три, четири сушена парадајза у уљу из теглице (то додаје укус), једну пуну кашику капаре и три чена белог лука. Све то убаците у сос и додајте још кашику шећера, соли по укусу, кашичицу туцане паприке и неку мешавину медитеранских зачина, ако немате онда мало босиљка и оригана (најлепше је кад су ове траве свеже али ако баш мора може и сушени). Укувајте сос још пет до десет минута (док се шпагете oцеде) али не јако, треба да остане мало течније. У сос убаците шпагете и још мало вратите на ватру да све буде онако свиленкасто, ако је потребно сачувајте мало воде од теста и разредите сос. Нарендајте пармезана одгоре и пријатно Додатак, ако случајно имате неко лепо бело вино отворено у фрижидеру док се динста парадајз убаците децилитар или два кувајте док не изветри алкохол. Ако вам је баш фрка што нема меса, док динстате лук можете додати мало сецкане сланине, то даје шмек као да има и меса.