Спорт

Кајак: Сребро за српски четверац на Првенству Европе

Српски четверац у саставу Стефан Врдољак, Никола Ковачевић, Лука Стојков и Бранко Лагунџић освајач је сребрног одличја на 500 метара у конкуренцији млађих сениора на Првенству Европе у кајаку и кануу за јуниоре и млађе сениоре које је одржано од 23.  до јуна на Ади Циганлији. Српски кајакаши су са временом 1:22.538 завршили трку и тако заслужено постали европски вицешампиони.

„Била ми је част да наступим у нашем главном граду Београду, на домаћим водама, пред домаћом публиком, где је био стварно велики спектакл. Припреме су нам трајале још од прошле године. Били смо месец дана у Турској, а онда смо наставили са тренинзима у нашој земљи, како у Бечеју, тако и у Београду“, казао је Лука Стојков, члан српског сребрног четверца.

Велика заслуга за успех на европском нивоу приписује се и репрезентативном тренеру Кајакашког савеза Србије Дејану Терзићу који је протеклих шест недеља радио са кајакашима.

„Веома сам задовољан и поносан на резултат који су остварили момци, сребро на првенству Европе до 23 године је медаља која им даје ветар у леђа. Рад и тренинзи били су базирани тако што су они изабрали прво своје место у четверцу на изборном такмичењу за репрезентацију на Купу Србије ове године, након чега смо се спремали за ово такмичење неких шест недеља. У међувремену веслали су и Светски куп у Познању, како би им то било једно велико искуство и у ствари трка пре трке, да би дошло ево и до крунисања тренутне спреме са овим сребром“, истиче Дејан Терзић, репрезентативни тренер Кајакашког савеза Србије.

Иако су за фаворите за медаљу испред наших момака важили Чеси, Италијани, Португалци, српски четверац је силовито и хра- бро веслао Савским језером и на крају оставио иза себе све наведене освојивши сребро златног сјаја, истичу из Кајакашког савеза Србије. Злато је младим асовима Србије измакло за само 70 стотинки, а освојила га је посада Пољске резултатом 1:22.468, док су као трећи кроз циљ прошли Немци са временом 1:23.065.

„Ми смо још из квалификација као првопласирани прошли у финале са најбољим временом, тако да се и очекивало да будемо у топ пет. Међутим, са другом позицијом и сребром око врата смо и више него задовољни“, са осмехом потврђује Лука Стојков.

Поред Луке, на Европском првенству боје Србије бранио је и Милош Стојков који је у дисциплини К-2 на 500 метара завршио у Б финалу као осмопласирани.

„Конкуренција је била једна од јачих на такмичењу и самим тим сам задовољан резултатом. Партнер Данило Живковић и ја припремали смо се око две недеље тако да још једном морам да напоменем да боље од осмог места у Б финалу није могло. Већ сада настављамо са припремама за Светско првенство  и надамо се бољим резултатима“, казао је Милош Стојков, члан репрезентације Србије у кајаку.

Следећа станица српском четверцу је Сегедин и Светско првенство, где их очекује још јача конкуренција, а надања наших кајакаша су да се резултат понови, ако не и да се дође до златног одличја.

„Имамо до тада више од два месеца да се припремимо, тако да се надам да ћемо подићи на виши ниво и брзину чамца и комплетну спрему како би поновили овај резултат, ако не и бољи“, рекао нам је Лука Стојков.

На такмичењу светског нивоа у Мађарској, екипу ће припремати и водити такође тренер Терзић.

„Припреме се настављају већ током следеће недеље у Бечеју, биће то заиста једна сјајна кајакашка екипа јер ће наш град бити домаћин и старијим сениорима, па ће сви момци тренирати заједно. Ми имамо изреку такав си какав ти је спаринг партнер, тако да што боља екипа буде овде на припремама тако ће и млађи сениори боље и лакше напредовати и сами једне друге мотивисати за још бољи рад, квалитетнији тренинг, тренажни процес, што ће сигурно довести до још бољих резултата“, каже Терзић.

За места на победничком постољу борило су се укупно 33 нације, у 38 дисциплина у две конкуренције и преко 900 такмичара. Грб Србије бранило 11 девојака и 19 момака у 27 дисциплина.

„Захвалио бих се Кајакашком савезу Србије који нам је дао велику подршку и који је направио сјајно такмичење у Београду. Сви су похвалили организацију која је била на врхунском нивоу. Сви су пожелели да опет дођу у Београд и да ми будемо домаћини јер су се осећали прелепо. То и нама даје прилику да наша деца опет веслају на домаћем терену, пред домаћом публиком, што им је много значило јер су били мотивисани. На томе би требало да се базира цео српски кајак, да омогућимо деци која нису у репрезентацији да гледају такмичења. Такође, похвалио бих Кајак-кану клуб Бечеј, који нам излази у сусрет, даје нам подршку и опрема је сјајна. Не смем да заборавим ни Општину Бечеј, посебно члана Већа Данета Мандића, који има велико разумевање за нас и наше потребе. Он је велика подршка спорту и много му хвала на томе“, закључио је Дејан Терзић.

Вукашин Љубојев