Шведске (ИКЕА) ћуфтице
Мој ћале, размажен, а велики гурман који је имао среће да буде целог живота окружен одличним куварицама које су га храниле, оне праве домаће ћуфте у парадајз сосу звао је “менза храна” и са презиром одбијао то да једе. Повремено је знао да их крсти и као “Звезда храна” по чувеном експрес ресторану у Бечеју где су се хранили радници, поштена интелигенција, службеници који још нису основали своје породице. Исту судбину имала је, такође незаслужено и мусака. Ћуфте су ипак одлична ствар, швеђани су од оних из ИКЕА радње направили хит. Ово је једна од верзија тих шведских. Понекад код укућана може да упали и да томе што кувате дате неко ново име, или му упишете неко ново егзотичније порекло.
Састојци: 300 гр млевеног јунећег меса, 200 гр млевеног свињског меса, со, бибер, мускатни орашчић, (1/4 кашичице), 3 кашике млека, 3 кашике презле, пола главице ситно сецканог црног лука, 1 чен ситно сецканoг белог лука, 1 јаје. За сос је потребно: 30 гр путера, 2 кашике брашна, 3 дцл говеђе супе, 200 мл павлаке за кување, кашика соја соса, кашичица сенфа. Све састојке за ћуфте добро сједините, направите куглице (мање) једнаке врличине и пржите их на уљу у тигању док не порумене.
Извадите их, додајте у тигањ путер, па кад се растопи и брашно. Сједините, па додајте све остало и добро измешајте. Вратите ћуфте и поклопите да се крчка на средње јакој ватри око 15 минута. Додајте першун и служите уз прилог по жељи. Може уз то и пире кромпир као и некада у “Звезди”.