Pierogi, класични пољски са сиром и кромпиром
Потребно за тесто: 1 јаје, 2 дл воде, мало соли, 3 кашике уља и оштро брашно тип 400. Замесити тесто као за резанце, за насуво, и оставити га сат времена на топлом да се одмори. Развити тесто као за мало дебље резанце и вадити већом чашом или модлом кругове.
Фил: 3 кромпира средње величине скувати и испасирати, мало прохладити па додати 2 лука исецкана и пропржена на мало уља до браонкасте боје, изрендати 1оо грама тврдог сира, посолити, побиберити, додати пола кашичице туцане паприке (зачинити по жељи). Вадити руком и направити мале ваљчиће фила да се лакше праве пироги па сваки ваљчић ставити на круг теста, намазати ивице теста јајетом и пажљиво заворити пироге, заварити их добро виљушком да се не распадну. Кувати у сланој води док не испливају. Извадити из воде и ставити на крпу да се мало просуше. Исецкати мало парче хамбург сланине. Испржити сланину на мало путера и макнути је мало састране па на то ставити пироге да ухвате корицу са обе стране. Послужити са милерамом (правим са пијаце или оним из радње). Посути са мало першуна или руколе.