A minimálbért évente kétszer kellene meghatározni

Januárban a fogyasztói kosár értéke megközelítette a 42 ezer dinárt – ekkor az új minimálbér 33 ezer dinár volt. Duško Vuković, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének az alelnöke szerint a drágulások miatt a jelenlegi 35 ezer dináros minimálbér sem fedezi a minimális fogyasztói kosár költségeit.
A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége szerint az áremelkedések miatt a minimálbér összegét évente kétszer kellene meghatározni. A szakszervezet által összeállított fogyasztói kosár élelmiszereinek a költsége egy háromtagú család esetében eléri az 50 ezer dinárt.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az idén márciusban a tavalyi év márciusához képest az élelmiszer 33,6 százalékkal drágult. Szerbiában valamivel jobb a helyzet: az élelmiszer és az alkoholmentes italok ára 15,7 százalékot emelkedett.
A Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium számításai szerint tavaly márciusban egy háromtagú szerbiai család minimális kosarában az élelmiszerárak 16.860 dinárt tettek ki, ugyanez az összeg idén januárban már 19.198 dinár volt.