Друштво

Акција „Заврни рукаве“ на Тиси

Поводом Дана планете Земље у Бечеју је на обали Тисе организована акција чишћења обале Тисе. 

Ова акција била је део јединствена националне кампање која се организује широм Србије и која већ одавно одржава у градовима широм наше али и других европских земаља. Ове акције које спроводе волонтери и грађани су део програма који је намењен подизању свести грађана широм света о потреби одржавања здраве животне средине, посебно на воденим путевима. 

Циљ ове кампање је и да се што више организација, група грађана и индивидуалаца окупи да за један дан, на више места по целој Србији, чисте у исто време. 

Кампања је организована по узору на Lets do it Estonia 2008, када је цела  Естонија за један дан очистила велике површине у њиховој земљи. Још један веома поучан пример био је и одржавање  Let’s Clean Slovenia 2012 током којег је чак 250.000 Словенаца (што је скоро 13% популације читаве земље) изашло и очистило Словенију од дивљих депонија.

„Заврни Рукаве“ нема за циљ да реши проблем и организује неко масовније чишћење смећа. Уклањање смећа и циркуларно економисање са њим је комплекснији проблем и решава се адекватним и на државном нивоу стратешки организованим  пословима. Овакве акције су организоване кампање за грађане, младе, па и децу да науче да је на сваком од нас одговорност да одржава здраву животну средину у свом непосредном окружењу. Оне теже омасовљењу свести али и указују на проблеме као што су нерегулисане депоније смећа у природи, тамо где има свакако није место. Ове кампање су такође намењене и мобилизацији грађана и окупљању критичне масе која би неминовно донела промене у поступању, навикама али и оне институционалне и на државном нивоу када је однос према екологији у питању.  

На овој највећој акцији „Заврни рукаве“ учествовало је око 2.500 људи на 54 различите локације, у 30 различитих градова и села у Србији.

У Бечеју на обали Тисе акција је трајала око два сата. Као и претходне године и ову је иницирала и водила наша суграђанка која не пропушта ниједан од оваквих и сличних догађаја и којој можемо свакако да будемо захвални на упорности и ентузијазму сви ми као грађани овог града, Алиса Бајић. 

„Бечејци, дивља депонија расте у близини обале Тисе, шири се преко хиподрома и надире у сам парк, указивали смо већ на овај проблем. Хоћемо ли се пробудити, покренути и показати да нам је стало, написала је суграђанка Алиса Бајић на својим друштвеним мрежама, која координише најављену акцију.“ – рекла је Алиса Бајић и овим поводом је позвала заинтересоване грађане и грађанке да се у овој акцији али и на следећим прикључе чишћењу Тисе и да обавезно са собом понесу џакове, рукавице и грабље.

На њеном профилу на друштвеним мрежама након акције уз фотографије вредних волонтера стоји:  „И ми смо дали свој допринос очувању природе, конкретно реке Тисе. Извадили смо  велике колићине смећа из воде на неколико критичних места дуж обале. Оно што ме посебно радује је одзив дивних људи нашег града(око 30) који су својски засукали рукаве и заједничким снагама успели смо очистити  смеће и са тешко приступачних места. Имали смо дивну генерацијску шароликост, младе родитеље са децом, и нас нешто старије(такође са децом), спортисте, средњошколце, пензионере. С обзиром да на младима свет остаје, наду нам дају ова деца, која су заједно са својим родитељима савесно и предано учествовала у акцији-као и она старија, на прагу пунолетства, средњошколци које није било срамота да заврну рукаве, загазе у муљ, вуку тешке и пуне џакове смећа. Не бих волела да неког заборавим и не поменем, па зато наводим уопштено. Они ће се пронаћи у овом тексту.  Од срца вам  се свима захваљујем јер препознајете оно што је битно, а то је да природу морамо чувати и борити се за њу. 

И оно што је још веома битно: Показујемо нешто што Србији фали: а то је осећај колектива и критичне масе која одбија да живи на депонији од државе. Показујемо да смо спремни да изађемо из своје зоне комфора за нешто више: да се боримо за колективно добро као једину ствар која нас спашава из безумља у којем живимо.“ 

На приобаљу Тисе, посебно на веома критичним тачкама као што су места где водени токови имају видљиво скретање купи се велика количина смећа које несавесни грађани бацају у реку. Код нас овде на Долми, у Бечеју, то су на жалост и највидљивија места са градског шеталишта која већ на први поглед сведоче о томе колико је обала Тисе запуштена. На местима као што је скретање Тисе код тзв. Баџине плаже, ако и код преводнице и шлајза и степеница, таложи се смеће које доноси река. Ту су у току оваквих акција и најпотребније интервенције волонтера и свих грађана који желе да помогну али би свакако било упутно и да се на тим местима уради неко машинско и детаљније чишћење наслага смећа и да се уради измуљавање и очисти простор који би онда вредни грађани Бечеја у оваквим акцијама само одржавали.