КуварРазонода

„Сечуан сос“ – кинески ресторан са доставом у Бечеју

Никола Спајић је рођен у Бечеју, школу за кувара завршио је у Новом Саду а затим је даље школовање наставио у Београду. Тамо је почео и да ради и тамо се први пут и сусрео са кинеском кухињом. Кроз рад стекао је искуство али и научио како се спремају традиционална кинеска јела укључујући и специфичне укусе Сечуана. 

Сечуан кухиња код нас вероватно има и најдужу традицију када су ти, за нас овде у Војводини још увек егзотични ресторани у питању. Један од најпопуларнијих и вероватно први новосадски ресторан био је баш Сечуна (онај у Дунавској), отворен је још негде 70-тих година прошлог века. 

У Бечеју је неколико пута било покушаја отварања кинеског ресторана али није било неког већег успеха до сада. Но данас,  у односу на то време све је другачије. Већина младих у граду али полако и они старијих наших суграђана већ одавно су прихватили неке новине у исхрани, нове укусе и навике, нове кухиње, већ одавно се у скоро свакој кући данас користе зачини за кинеска, за турска, грчка јела, користи се вок, у продавницама се може набавити поврће већ припремљено за обраду у јелима традиционално популарним у земљама Далеког истока. 

Бечеј је ипак када је ресторанска понуда у питању до сада био прилично конзервативан. У сплету две традиционалне кухиње, српске/балканске и мађарске, које су овде на свом терену, чинило се до сада да је то за Бечејце било довољно. Када сте размишљали о отварању ресторана да ли вас је та чињеница уплашила или сте спремни на изазов и одакле идеја да у Бечеју отворите баш кинески ресторан?

Свакој средини и тржишту увек пријају нове и свеже понуде које ће и поред младих бити сигурно  интересантне и старијој популацији Бечејаца.  На идеју да отворим баш кинески ресторан сам дошао још пре више година, али сам пре тог циља остварио онај најважнији животни циљ добивши са мојом дивном женом  четворо деце што је уједно и мој највећи успех. Потом долази и ово остварење другог сна да имам сопствени бизнис.

Када сте састављали почетни мени за нови ресторан како сте се одлучили шта за почетак да понудите бечејској клијентели. Сечуан кухиња се сматра једном од најпопуларнијих верзија кинеске кухиње, посебно када је брза храна у питању. Радите ево сад већ неколико недеља, какав је ваш први утисак, да ли сте задовољни почетком, какав је састав особља у ресторану?

Имамо млад тим који је већ искусан у овом домену угоститељства, и спремни смо на изазове које ћемо надам се оправдати квалитетом.

Ресторан је у центру града, да ли планирате и башту на лето?

Планирамо ускоро да нашим гостима обезбедимо и башту у дворишту испред локала да могу да уживају у јелу под отвореним небом. Исто тако нудимо и услугу достављања хране на кућну адресу позивом на број 021 38 700 48. Искористићу и ову прилику да позовем све знатижељне љубитеље доброг укуса да дођу и да пробају нешто ново што наш град има да понуди.

Како набављате зачине, намирнице које нису тако типичне у локалним радњама? Да ли ћете користити услуге локалних произвођача за набавку поврћа, меса и слично?

Користимо свеже месо и поврће локалних произвођача, док зачине и сировине потребне за наш тип кухиње морамо да потражимо директно од добављача из Кине које преузимамо у Београду.