Друштво

„Само локално“: Акција уређења простора око споменика

Удружење грађана „Само локално – Бечеј“ другу годину заредом организовало је уређење спомен обележја према Бачком Градишту. Ова мала оаза крије спомен обележје  грађанима бечејске општине који су живот дали у борби за слободу и дуго година није уређивана.  Ова акција  имала је  за циљ да од овог простора направе уређено место за одмор, али и да сачувају од заборава оне који су изгинули у борби против фашизма. 

Чланови удружења „Само локално“ и неколико грађана,  љубитеља природе  су им се прикључили у уређењу овог простора. Ова акција одржана је прошле суботе. 29. априла. Одзив није био велик и чланови удружења се надају да ће следећи пут бити више грађана који су вољни да им се прикључе. Очишћен је простор око споменика и посечено растиње. Сада је споменик видљив. Акцију је помогао и ЈП „Комуналац“. 

Споменик младим партизанима

Овај споменик је откривен почетком јула 1970. године, на трећем километру пута Бачко Градиште – Бечеј са десне стране код Рибњака. Првобитно је овај простор предвиђен као мини одмориште са простором за седење. Но временом је запуштен и сада је већ скоро неприступачан. Прошле године је неколицина грађана очистила део терена око споменика тако да је он видљивији са главног пута али је очигледно да од акције до акције то стање нико не одржава. Током лета од шибља и корова споменик годинама није се уопште видео само зими. 

Невидљив, сакривен у густом растињу, заборављен на овом споменику се тек мало назиру слова. На споменику пишу имена Миланко, Сеша и Радивој, исписана једно испод другог. Споменик је подигнут вероватно крајем седамдесетих или осамдесетих година прошлог века, на месту где су смртно страдали чланови Савеза комунистичке омладине и комунистичке партије Југославије 22. јула 1943. године.

Ови млади хероји били су припадници партизанског покрета. Због своје антифашистичке делатности су 1941. године били хапшени Невенка и Радивој и били осуђени на десет, односно осам месеци затвора. Након издржане казне, поново су се укључили у антифашистичку борбу.

„Крајем јула месеца 1943. године у Бачком Градишту је почела акција хапшења припадника Народно ослободилачког покрета. Миланко, Сеша и Радивој су покушали око поднева да се извуку из Села, али су примећени на периферији, око старог православног гробља у покушају да се домогну кукуруза преко пута за Бисерно острво. Прво су их приметили пољочувари, а затим и војници који су били око пута. Војници су отворили ватру и пре него што су ушли у кукурузе, један метак је погодио Радивоја у ногу, али су некако успели да наставе даље. Миланко, који је једини био наоружан са војничком пушком скраћене цеви и свега 32 метка, је узвратио једним хицем, те успео да мало задржи војнике. Потери су се прикључили и сеоски жандари. Успели су даље да се крећу према Бечеју, уз честу размену ватре. Миланко је успео да устрели три жандара и шефа жандармерије у Бачком Градишту. Нестварно звучи податак да је сву тројицу погодио у чело из пушке која није имала ни нишан (запажање лекара који је био на лицу места). Тројица су преминула на лицу места, четврти је умро у Сегединској болници од последица рањавања. Када су већ били окружени и остали на само три метка, највероватније на месту где је споменик и подигнут, Миланко је убио Сешу и Радивоја, а потом и себе.“ 

Извор: сајт ДУД, фото Светислав Хаднађев