Економија

“Србијагас“: Цена прикључка за гас остаје иста, мења се процедура и укидају таксе

Цена прикључка домаћинстава на гас остаје иста као што је то била и до сада  – 780 евра, а потрошачи али се више неће плаћати таксе и мењају се одређене процедуре увођења. 

„Цену прикључка нећемо мењати. Циљ је да се смање обавезе потрошача. До сада сте морали да одете у Општину, предате пројекат гасификације, онда излази техничка комисија, плаћате таксе, па добијате употребну дозволу. Сада дајете пројекат у Општини и све остало је на оператеру, “Србијагасу“ или неком другом оператеру на дистрибуцији, а у Србији их има 36, њима дајете пројекат. Они дођу да прикључе, излази техничка комисија, плаћате таксе, па добијате употребну дозволу. Сада дајете пројекат у Општини и све остало је на оператеру, ‘Србијагасу’ или неком другом оператеру на дистрибуцији, а у Србији их има 36, њима дајете пројекат. Они дођу да прикључе, излази комисија коју формира оператер, њу не плаћате ви и никога више не обавештавате“, објашњава директор „Србијагаса“ Бајатовић.

Потрошач мора да буде прикључен у року од 90 дана од потписивања уговора, али да из овог предузећа кажу да „то обично буде и раније“. 

Од када је држава смањила цену прикључка велико је интересовање домаћинстава за увођење гаса, али тај посао не иде планираном динамиком. 

„Овде, у ‘Петрохемији’ имамо производњу осталог што нам треба, пластичних цеви, можемо да купимо и челичне, али сетове нисмо могли да купимо, а имамо више од 45.000 захтева“, рекао је Бајатовић истичући да је то повећање од 15 одсто само у овој години, будући да сад постоји 320.000 гасних прикључака.

 Очекују, како каже, да стигне наруџбина од 25.000 прикључака, тако да ће већи део тих захтева бити испуњен.

 Прво ће, како је рекао, бити прикључени потрошачи у Војводини, Београду, Пожаревцу и Смедереву.