Сервис

Потисје-Бечеј: Апел грађанима да чувају рециклажне контејнере

Директор „Потисја-Бечеј“ Золтан Фејеш и на конференцији за штампу који је одржао почетком ове недеље говорио поново и апеловао на грађане Бечеја да чувају и да не уништавају жуте контејнере за рециклажни отпад. У последње време поново су учестали „напади“ на ове контејнере. У периоду између два обраћања руководства овог предузећа „страдало“ неколико жутих контејнера. Дијапазон иновативности оних који уништавају ове контејнера је и даље веома веома велик, од паљења, крађе (јер је идеалне величине и облика за кисељење купуса) до разних оштећења, ломљења поклопца, бацања отпада у њега  који свакако није рециклажни, бацања у канале и др… 

Фејеш је поновио да ти контејнери нису јефтини, да се набављају тешком муком из донација и да се због вандализма појединаца они константо докупљују што кошта све нас али и предузеће. 

За последњих 16 месец нама је уништено чак 42 жута контејнера. Купили смо и машину која вари пластику али неке заиста не можемо да спасимо јер су потпуно уништени, посебно када неку упали контејнер, он се толико деформише да  не можемо да га поправимо. Један контејнер кошта 250 евра, додајте на то порез-ПДВ, па брендирање јер се морају ставити и оне налепнице са објашњењем за рециклажу. То све кад се сабере око 12.000 евра штете која је направљена. Поред уништавања те контејнере грађани такође често померају. Ми смо добили од инспекције места где они треба да буду постављени због прегледности саобраћаја, На разумем разлоге зашто се контејнери померају, они не садрже органско смеће и не осећају се да би то неком сметало. Ми их враћамо на оригинално место по налогу инспекције. Апелујемо на грађане да опомену комшије ако виде да то неко ради.“

Директор Фејеш је навео и још неколико драстичних примера како су ови контејнери уништени или се користе за бацање комуналног смећа али и мртвих животиња. Један од наведених примера је и мртва коза али и око 20 килограма угинуле рибе које су пронашли у једном од њих. На срећу коза је имала ушну идентификацију па је починилац веома лако и брзо пронађен. Судећи по свему ово ће бити вероватно једна од ретких ситуација да је неко судски гоњен за то што је урадио. Већина починилаца су „непознати“. Само предузеће нема могућности да неког санкционише, то треба да раде надлежне службе. Иако постоји сарадња са полицијом изгледа да, као у неким проблематичним четвртима великих градова у крими филмовима, нема много вољних сведока који би указали на то ко је починилац, а контејнери су постављени на видљива места у скоро свакој улици. 

„Сада нове контејнере које будемо набављали за рециклажни отпад биће тамно сиве или црне боје јер се жути више, по закону, не производе. Сада се они праве од бар 30 посто материјала који се рециклира.“ – додао је Фејеш и напоменуо је да је тренутно стање у свим тим контејнерима за рециклажу 60 отпада који може да се рециклира а око 40 посто још увек се не откупљује. Ипак грађани о томе још увек не треба да размишљају, треба да убацују амбалажу а на предузећу је да то одвоји и да пронађе купца за ту врсту рециклажног отпада. 

Нови еколог у предузећу Дејан Димитријевић је најавио на овој конференцији још једну акцију која ће бити спроведена са дугогодишњим партером овог предузећа „Екостар-Пак“ из Београда. 

Желео бих да најавим акцију која ће почети у мају месецу и везана је за прикупљање амбалажног отпада од стакла. Желимо да замолимо грађане Бечеја и околних места да нам се придруже у овој акцији како ви рециклирали што више ове врсте амбалажног отпада али и да бисмо повећали свест грађана општине Бечеј о важности рециклаже и процесу примарне селекције рециклажног отпада. Као и раније биће две локације где ће прикупљати стаклени рециклажни отпад, овде у дворишту дирекције „Потисје-Бечеј“ и на Градској пијаци. Ту ће бити постављени амбалажни контејнери. За десетка продатих флаша, стакленки, тегли грађани ће на поклон добити платнене цегере за куповину. 


Летње радно време и првомајски празници

Од првог маја почиње летње радно време, почињемо са радом од 6 часова. Молимо наше суграђане да свој комунални отпад изнесу на време. Што се тиче првомајских празника не радимо само 1. маја и тај дан би требало да покупимо смеће из Бачког Петровог Села. Урадићемо то следеће недеље, 8. маја а до тада ми смо им поделили додатне џакове за смеће. Већ 2. маја редовно радимо“ – рекао је шеф техничке службе Звонко Дајевић.