Óbecse

Allaga Géza-emlékesten lépett fel a CimbaliLand

November 17-én harmadik alkalommal tartottak emlékestet Allaga Géza tiszteletére az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A rendezvény vendégzenekaraként a magyarországi CimbaliBand koncertezett, amelynek zenéjében keveredik az autentikus magyar népzene a modern zenei stílusokkal úgy, hogy a dalok alapját a cimbalom alkotja.

Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár és zeneszerző 1841. március 25-én született Óbecsén, őt tekintik a magyar cimbalomoktatás atyjának. A tiszteletére megszervezett koncertek megálmodója Cseszák Zsombor Junior Prima-díjas óbecsei népzenész.

– Kárpát-medence-szerte a hangszer és a hangszeren való játék is a reneszánszát éli, egyre több fiatal érdeklődik a cimbalom iránt. Óbecsén négy tanítványom van jelenleg, és van egy újvidéki kislány is, aki érdeklődött a hangszerjáték iránt. Azt gondolom, hogy van ennek jövője – fogalmazott Cseszák Zsombor.

Ifj. Csasznyi Imre péterrévei népzenész ezúttal műsorvezetőként lépett színpadra.

– A CimbaliBand meghatározó zenekara a világzenei szcénának Magyarországon és a határon túl is. Egy olyan új zenei világot hoztak, ami engem és nagyon sokakat inspirált, hogy igenis szabad hozzányúlni a népzenéhez, szabad hozzátenni a mi érzéseinket, de ehhez elengedhetetlen, hogy minél jobban ismerjük a saját kultúránkat – mondta ifj. Csasznyi Imre.

A vendégzenekar előtt az óbecsei Csermely zenekar szórakoztatta a közönséget. A CimbaliBand koncertje után táncház várta az érdeklődőket.

Az Allaga Géza emlékestet a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ szervezte.