Óbecse

Átadták rendeltetésének a Nagycsaládos Házat Péterrévén

Saját házuk lett a nagycsaládosoknak Péterrévén. A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ) által még 2008-ban megálmodott közösségi épületet október 20-án adták át rendeltetésének.  Az avatószalagot Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője és Pataki János, a Kárpátmedencei Családszervezetek Szövetségének az elnöke vágta át, majd az épületet Baranyi László péterrévei plébános is felszentelte.

A délvidéki nagycsaládos mozgalom otthonává, a Kárpát-medencei civil- és családszervezetek találkozóhelyévé váló épületben fiatalok és idősek is tarthatnak majd programokat. Krizsán Vilmos VANCSESZ-elnök reményei szerint a többfunkciós Nagycsaládos Ház olyan alkotó és szellemi műhellyé válik majd,  ahol  minden családbarát szervezet képviselői jól érezhetik majd magukat és tovább folytathatják közösségépítő tevékenységüket. A Nagycsaládos Házban jelenleg belső közösségi tér, nyári foglalkoztató és játszótér van, de a munkálatok folytatásában vendégszobákat és egy mellékhelyiséget is fel szeretnének még építeni.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke szerint az átadott közösségi tér nem csak az itt élő közösség erősödését fogja szolgálni, de arra is jó példa, hogy merni kell nagyot álmodni, és mindent megkell tenni annak érdekében, hogy ez az álom valóra is váljon. A péterrévei házat hazai és magyarországi támogatásokból, jótékonysági adományokból és rengeteg önkéntes munkával vásárolták meg és építették újjá. A magyar kormány száz millió forinttal támogatta a Kárpát-medencei nagycsaládos egyesületeket, ebből a pénzből a most felavatott péterrévei házra is jutott. Illés Boglárka helyettes államtitkár az ünnepségen többek között azt is elmondta: a magyar kormány minden magyar családot támogatni kíván, ezért nyilvánítják a 2018-as évet a családok évének, ezért terjesztik ki az anyasági támogatást minden Kárpát-medencében élő magyar állampolgárra és erről szól a babakötvényes Start-számla kiterjesztése is, ami 2018. január elsejétől minden határon túli magyar babát is meg fog illetni.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt,  és a Kárpát-medencei Családszervezettel Szövetsége által támogatott rendezvényen felléptek a péterrévei és környékbeli kis néptáncosok, -énekesek és –zenészek is.

F.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *