Друштво

Активности поводом „Недеље правосуђа“

У склопу активности поводом „Недеље правосуђа“, седиште Основног суда у Бечеју посетили су ученици завршних разреда средњих школа заједно са представницима мисије ОЕБС-а.

Ђаци су приликом обиласка зграде Основног суда и тужилаштва имала прилику  да чују шта се све ради у овој институцији, као и које су врсте поступака које се воде пред овим правосудним органом. Циљ ове посете је био да се деца упознају са радом и надлежностима ове институције али и са различитим правосудним професијама. Са њима су разговарали председник Основног суда Горан Чимбуровић и адвокатица Снежана Секулић.

Чимбуровић је својим излагањем покушао да анимира децу како би по завршетку средње школе уписала правни факултет. Према његовим речима уписом и завршетком правног факултета стичу се темељи да касније буду и тужитељи, адвокати и судије у зависности од личних интересовања. Такође, Снежана Секулић је на то додала и чињеницу да на берзи рада нема незапослених правника јер са том дипломом постоји најшира лепеза запошљавања.

Оно што је највише заинтересовало ученике јесте симулација суђења у кривичном поступку која ће им бити  презентована у неком наредном периоду у организацији Основног суда и у сарадњи са адвокатском секцијом у Бечеју.

– Ово је начин да покажемо да суд није затворена институција и да важи начело транспарентности и отворености суда као и свега онога што се овде ради, додао је на крају председник суда.

Јавни час

У понедељак 23. октобра у великој сали Скупштине општине Горан Чимбуровић одржао је јавни час ученицима средњих школа на којем је говорио о новом Закону о спречавању насиља у породици. Овај закон примењује се од 1. јуна ове године, председник суда је желео ученике да упозна са тим шта све подразумева насиље у породици, ко све насиље може да врши по овом закону, као и коме могу да пријаве насиље. Такође, истакао је да смо сви ми пред законом једнаки али да не би смели ни да га злоупотребљавамо. Овом приликом он је апеловао на све да не смеју да зажмуре на насиље већ да морају да реагују да је то обавеза свих.

На овај несвакидашњи али добар начин ученици су се едуковали о основним принципима овог закона који је везан за свакодневне ситуације у којима се они сами могу затећи.

 

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *