ВестиДруштво

Аутомобил Богдана Дунђерског у колекцији исељеног Музеја аутомобила

Мр. Зоран Суботички, председник и оснивач Центар за афирмацију културног наслеђа Дунђерских, је на једној од бечејских група на фејсбуку објавио да су предузете одређене активности да се за аутомобил Богдана Дунђерског који се налазио у управо исељеном Музеју аутомобила у Београду, приликом којег су се веома драгоцени модели олдтајмера званично нашли на улици, пронађе хитно смештај у Бечеју.

Он је, како је навео, контактирао и Општинско веће и Градски музеј у Бечеју да се договоре и да се понуди хитан смештај аутомобила јер је у питању веома драгоцен и скуп модел.

Како наводи Суботички, у објави Музеја аутомобила, пише о том аутомобилу само да је припадао Краљу Петру Првом, односно породици Карађорђевић али, према његовом сазнању Богдан Дунђерски је тај аутомобил поклонио бившој краљевској породици. Иако и сам Суботички сматра да ће због тога настојање бечејских институција да се овај аутомобил врати у Бечеј итекако бити отежано, јер је очигледно од стране музеја у Београду пренебрегнута важна чињеница да су Дунђерски дали Карађорђевићима своје аутомобиле пошто они нису имали свој возни парк, он сматра да вреди покушати да се то наслеђе врати у Бечеј. Посебно сада уколико више нема услове за смештај ових аутомобила у неки музејски простор.

Ипак, у међувремену, Министарство за културу, а затим је и Влада Србије, су саопштили да ће учинити све да Музеј аутомобила настави са радом.

На састанку са премијерком договорено је да Влада преузме оснивачка права над Музејом, како је објавио министар саобраћаја Горан Весић. Он је навео да је јавност, током принудног исељења музеја из Улице Мајке Јевросиме, с правом била узнемирена, када су експонати одвожени у различите гараже, чиме је Музеј престао да постоји.

„На састанку са премијерком договорено је да Влада Србије преузме оснивачка права над Музејом аутомобила и да се у наредном периоду прво направи пописна комисија која ће пописати сваки експонат који ће бити смештени у државне гараже где ће бити чувани, а да се у међувремену пронађе простор који ће бити реконструисан како би ту био отворен Музеј аутомобила”, навео је Весић.

Дакле, тренутно је мало вероватно да ауто заврши у Бечеју али свакако Градски музеј, уколико има воље и могућности може да се бори за овај вредан експонат. У питању је аутомобил француске производње, Charron са луксузном дрвеном каросеријом из 1908.год