ВестиЗдравље

Хитне мере да се спречи епидемија морбила

Ових дана потврђено је већ неколико случаја морбила у Србији, и то седам година од почетка последње велике епидемије те инфективне болести, за коју је ММР обавезна вакцина по календару имунизације, а из Министарство здравља поручује да ће се спровести хитна и ванредна ревизија вакциналне картотеке.

„Од стране педијатара у домовима здравља потребно је евидентирати невакцинисану и непотпуно вакцинисану децу према узрасту и спровести њихову вакцинацију у складу са календаром имунизације. Министарство здравља апелује на родитеље да у договору са изабраним лекаром детета закажу термине за долазак на вакцинални пункт у Дому здравља.“ – каже се у саопштењу Министарства здравља.

Како додају, вакцинација је ствар индивидуалне, али и колективне одговорности и једина мера заштите од тешких клиничких форми оболевања, болничког лечења и смртних исхода.

Већ сада кажу да је могуће да имамо истоветни почетак епидемије морбила као што је то био случај 2017. године, када су у октобру те године пријављени први случајеви на Косову и Метохији, а бројке на крају нарасле на 15 умрлих и око 5.800 инфицираних.

Мале богиње нам се поново јављају због ниског обухвата вакцинацијом. То је проблем и у многим другим земљама. Лекари кажу да није било антивакцинаша и измишљене приче о вези вакцине против морбила и аутизма, болест би већ била искорењена у глобалним размерама и за вакцинацијом више не би било потребе. Рок за елиминацију морбила је опет померен. Предвиђени рок за елиминацију малих богиња у Европи је сад већ неколико пута померан, али се треба надати да ће разум надвладати и да ћемо се у блиској будућности дефинитивно ослободити ове заразе.

Током прошле епидемије морбила 270 родитеља тужило је око 40 особа које су тада шириле антивакцинашке идеје, укључујући и поједине лекаре. Те тужбе су поднете Суду части Лекарске коморе Србије. На самом суђењу било је веома бурно уз бројне инциденте. Особе које су поднеле тужбе су и физички биле нападнуте.

Из Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, када је у питању овогодишњи први случај морбила, поручују да је 6.2.2024. године на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ потврђен случај малих богиња код особе узраста 15 година живота из Београда, која није вакцинисана и која је хоспитализована због запаљења плућа на Клиници за инфективне и тропске болести „Проф. др Коста Тодоровић“.

Они су у сарадњи са Министарством здравља доставили здравственим установама предлог мера за пооштрен надзор над малим богињама на територији Србије који предвиђа пријаву сумње, лабораторијску дијагностику, изолацију и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинацију невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинацију осетљивих лица из контакта са оболелим унутар 72 сата итд.

Обухват овом вакцином у другој години живота у 2021. години износио је 74,8 одсто, а у 2022. години 81,3 одсто. Обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе, у 2021. години износио је 85,8 одсто, а у 2022. години 89,5 одсто. Прикупљање података о обухвату ММР вакцином у 2023. години је у току. Циљне вредности обухвата треба да износе 95 одсто, како би се спречила циркулација узрочника у популацији и оболевање.

Батут је такође подсетио на највећу епидемију малих богиња у Србији у последњих 20 година, током 2017/2018. године, када је регистровано је око 5.800 оболелих, од којих је 93 одсто било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом.

Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама. У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода, међу којима је било четворо деце млађе од пет година. Претходне, 2023. године регистровано је 50 случајева морбила у нашој земљи, од којих је већина (94 одсто) била невакцинисана“, навели су они додајући да је вакцинација ствар индивидуалне, али и колективне одговорности и једина мера заштите од тешких клиничких форми оболевања, болничког лечења и смртних исхода.

У Батуту кажу да у случају појаве температуре веће од 38,5 степени, као и појаве оспе по телу, уз цурење из носа и црвенило очију, потребно је јавити се изабраном лекару у Дому здравља.