Óbecse

Az ártatlan áldozatokra emlékeztek

A bácsföldvári katolikus temetőben felállított fakeresztnél megtartott megemlékezés után, amelyen Kovács Elvira köztársasági képviselő mondott beszédet és megjelent Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is, november elsején az óbecsei belvárosi katolikus temetőben lévő kopjafánál is fejet hajtottak az 1944-45-ös ártatlan áldozatok emléke előtt.
A megemlékezés kezdetén Fuderer László belvárosi plébános imát mondott az áldozatok lelki üdvéért, majd Kovács Elvira mondott ünnepi beszédet, aki emlékeztetett a szerb képviselőház 2013-ban elfogadott, az 1944-45-ös gonosztetteket elítélő nyilatkozatára, a 2013-as magyar és szerb államfői közös főhajtásra a csúrogi emlékműnél, valamint arra, hogy 2014-ben olyan kormányrendelet született, amelynek köszönhetően kikerült a szerb jogrendből a kollektív bűnösség elve.
Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökhelyettese ünnepi beszédében arról beszélt: mindazok, akik 1944-ben és 1945-ben ártatlanul vesztették életüket, mindannyunk halottai, és elmondta azt is, hogy a legújabb kutatási adatok szerint Óbecsén a korábban kettőszázra becsült áldozatok helyett közel négyszázan vesztették életüket a megtorlás időszakában.
A program végén az önkormányzat, a VMSZ-VMDP-MEP, az MNT, a civil szervezetek, a VMSZ és a VMSZ fórumainak a képviselői koszorúkat helyeztek el az 1994-ben felállított kopjafánál. A megemlékezést Kiskomáromi Zsombor és Varga Klaudia szavalása, valamint a Schola Cantorum egyházi kórus fellépése tette ünnepélyesebbé.
Péterrévén október 31-én este szentmisével, majd a Mindenszentek Plébánia udvarában felállított emlékhely előtt főhajtással emlékeztek meg dr. Takács Ferencről, a falu 1944-ben kivégzett mártír apátplébánosáról, november 2-án pedig a katolikus temető kápolnájában miséztek Péterréve 1944-45-ös ártatlan áldozataiért. A szentmise után Baranyi László péterrévei plébános a kopjafánál mondott imát az áldozatok lelki üdvéért, majd közéleti személyiségek és civilek koszorúkat helyeztek el az emlékhelynél. A történelmi kutatások szerint Péterrévén több mint háromszázan estek áldozatául az esztelen megtorlásnak. Az eseménynek a Schola Cantorum fellépése kölcsönzött ünnepélyességet.
F.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *