Бачко Петрово Село: Две изложбе за 8. март

 Дечија изложба у цвећари

У Бачком Петровом Селу је поводом пет година постојања цвећаре „Art for Holidays – by Enci“ током фебруара месеца био расписан дечији ликовни конкурс са темом „Најлепши букет“ (Lehet, hogy egy kép erről: szöveg). На овај конкурс пристигло је у цвећару преко 240 радова из целе Војводине па и иностранства. Сви радови су на изложби поводом 8. марта били изложени на тераси цвећаре а тога дана су уручене и награде ауторима најбољих радова које је оценила наставница ликовне наставе из основне школе „Цех Карољ“ из Аде, Ерика Песњак.

„Конкурс смо објавили на нашој фејсбук страници, и свако дете од 3 до 11 година могло је да учествује на конкурсу. Награде су биле различите али сматрамо да је ипак све што смо наменили деци било лепо и корисно, посебно за оне које воле да цртају, сликају: ту су блокови, свеске, фломастери, темпере али и поклончићи типа привезак за кључеве, шоље и, наравно,  мало слаткиша. Зашто смо овај конкурс баш наменили деци? Па, свака година, посебно ових неколико последњих, доноси нове изазове и у последње време на жалост не баш лепе. Зато смо изабрали да обрадујемо и да подстакнемо децу да цртају лепе ствари, јер сматрамо да су само они још увек искрени, да знају још да се искрено радују и то не само поклонима, јер то на крају и није тако важно ко је био први и у којој категорији, јер када смо причали са њима схватили смо да је њима довољно само толико да су сви радови били изложени и виђени.“ – рекла нам је Бовановић Ерика

Резултати конкурса су такође објављени на фејсбук профилу цвећаре, било је чак 7 категорија према којима су рангирани радови малих уметника и то према „строгим“ критеријумима: квалитет рада у односу на узраст детета, укупни ефекат рада, декорација радова, садржај, искоришћеност површине, техника коришћена, и наравно, пре свега маштовитост.

Петнаест година рада Удружења „Да Винчи“

Удружење „Да Винчи“ ове године обележава 15 година рада у Бачком Петровом Селу и тим поводом су за 8. март – Дан Жена уприличили велику и сад већ одавно традиционалну изложбу у холу Месне заједнице „8. октобар“ поводом овог празника. Изложено је било веома много радова и хол зграде Месне заједнице био је премали како за радове тако и за велики број посетилаца који се сваке године окупе на овој ликовној манифестацији. Чланови Удружења за претходних 15 година учествовали су на стотине ликовних колонија, изложби, манифестације у свом селу али и широм земље и у иностранству. Пред ликовних радова на изложби су могле да се виде и ручни радови чланова удружења, занатски радови. Била је ово прилика и да се жене Бачког Петровог Села окупе и да одају признање својим активним чланицама али и оним женама које доприносе развоју локалне заједнице.