Друштво

Бачко Петрово Село: Летња разгледница

Делегација села посетила Тушнад
Делегација Месне заједнице “8 октобар” боравила је ових дана, у пријатељској посети, збратимљеном градићу Тушнаду, иначе познатом бањском летовалишту. Делегација у саставу Александар Тобџић, председник савета, Магдолна Пеце секретар и Тамара Цвејанов и Шандор Черњак присуствивали су прослави Дана града, заједно са још осам места, који су такође потписали Повељу о братимљењу. Према речима секретара Месне заједнице “8 октобар” Магдолне Пеце, наша делегација је заиста срдачно примљена, заједно са осталим гостима. Пропратили су културно забавни програм, а узели су и активно учешће у такмичењу екипа у кувању говеђег перкелта и за свој учинак добили посебну похвалу домаћина, посебно за припрему астала са приборима за јело, тестом и домаћим сиром, као и ракијом “дуњевачом” која је иначе познати специјалитет актуелног секретара Месне заједнице. Обављени су и конкретни разговори о наставку културне сарадње између ова два места.

Овчији паприкаш „по жељи народа“
Дан села биће ове године одржан 10. августа, као што смо у прошлом броју најавили, а припреме за ову манифестацију су у пуном јеку, истиче секретар Месне заједнице “8 октобар” Магдолна Пеце и открива, да је жеља организатора, да се унесу и неке новине, нови садржаји и такмичења међу младима. Сада су консултације у току, али оно што је сигурно, за обичан народ и госте из других средина, биће припремљено довољно овчијег паприкаша и то по веома прихватљивој цени, пошто су љубитељи овог гурманског јела, прошле године, за тили час очистили два велика котла од по 200 литара. У следећем броју “Бечејских дана” објавићемо дефинитиван програм Дана села и позив грађанима наше општине, да присуствују и активно учествују на овој манифестацији.

10. јула акција “Провери своје здравље”
Удружења грађана “За Бољи живот села” у сарадњи са Друштвом за борбу против шећерне болести Бечеј, организоваће, прву у низу заједничких акција провере нивоа шећера у крви, на локацији пијаце код продавнице Лазар и то 10. јула, у времену од 8 до 10:30 часова. Контрола је бесплатна а по договору ове две организације, до краја године биће организоване још три акције.

Летња радионица за малишане
Прилично је бучно ових врелих преподнева у просторијама Народне библиотеке у Бачком Петровом Селу, јер је у току прва радионице рукотворина за најмлађе. Вредне библиотекарке Ева и Каролина, стрпљиво раде са најмлађима. У првој групи малишана је 30 девојчица и дечака.
Важна је и вест за редовне чланове библиотеке, да се прешло на летњу шему рада, тако, да ће током лета библиотека радити: понедељком у времену од 12 до 19 часова, а уторком, средом, четвртком и петком у времену од 7 до 14 часова.

Пионири “Јединства” први у Ади
Генерација пионира, коју већ неколико година припрема Шандор Михалец, заслужено је освојила прво место међу генерацијом „У 11“ у конкуренцији шест екипа, које се иначе такмиче у Међуопштинској лиги Кањижа, Сента и Ада. “Црвено бели” са Тисе, савладалиу прву поставу „АФК“ из Аде резултатом 2:0, ФК”Бачку” из Мола резултатом 5:4, а у финалу су били убедљиви против екипе ФК”Сенте” резултатом 5:1. У тиму “Јединства” истакли су се голман Тибор Силађи као и голгетери Габор Ердег и Тамаш Нађ који су постигли по два поготка и Доминик Балаша који се једанпут уписао у стрелце. Овај успех је “круна” стрпљивог рада са најмлађима у ФК”Јединству”.

60 сликара под кровом Дома занатлија
Удружење сликара аматера “Да Винчи” годинама је почетком лета, организовало једнодневну колонију и то поред обала реке Тисе, али су ове године због временских услова и изливања Тисе из свог корита, одлучили, да се колонија и то тематског карактера одржи у прелепим просторијама Дома занатлија, који су иначе били и главни донатори ове веома успеле културне манифестације, пошто је ово удружење на конкурсу од Општине добило свега 30.000 динара за своје пројекте (што су „мрвице“ у односу на реалне трошкове).
Председница удружења Анамарија Станојев са осмехом истиче следеће: „И поред грмљавине и обилне кише, под кровом Дома занатлија окупили се 60 сликара аматера из целе Војводине, које је тема “Полагано нестајање села” просто одушевило. Вреди забележити имена тих сликара, који су остварили заиста изузетна сликарска дела (у то се аутор овог чланка и лично уверио) и иста би требало изложити и у Бечеју.”
Пошто се на једној колонији у селу никада није окупило 60 сликара, нека остану забележена њихова имена за историју: Сава и Радмила Стеванов из Чоке, Ђура Стефановић, Такач Владислав, Сакмањ Мајор Едит, Бата Рожа из Бачке Тополе, Бежика Кугли Ленард и Шранц Едит из Новог Сада, Виорел и Адела Флора, Јулија Ђук, Силвана Глумац, Ерлик Шарика, Марко Граховац, Жужана Мелеги, Балог Ленке, Јелица Стојић из Зрењанина, Киш Ева, Тот Каша Пирошка, Драгана Савић, Маргит Салонтаи, Ерика Пап, Магдолна Шереги, Душанка Стајић , Марија Мајор, Верона Зорад и Атила Ковач из Бечеја, Драгојевић Милан из Нових Козараца, Имре Кочиш из Темерина, Власта Веребељи из Темерина, Розалија Хусар из Српског Итабеја, Биљана Мустафић са Палића, Мичик Нандор из Кикинде, Недин Вера из Новог Милошева, Иванка Кењереш из Малих Пијаца, Чавић Молнар Марта, Сузана Пеце ст. Сузана Пеце мл, Ченге Деак, Ерика Михалец, Ребека Пап, Габор Киш, Јанош Раб, Милица Ковачев, Пирошка Бурнат, Илона Чепела, Ласло Маријаш, Лидија Милосављевић, Анамарија Станојев, Идлико Ченге и Сердш Идлико из Бачког Петровог Села. Занатлије су били заиста добри домаћини, а свима ће на крају ове колоније остати у памћењу мајсторија кувара Јожефа Вереша, који је припремио Босански купус са месом. Председница “Да Винчија” посебно се захвалила нашој редакцији на афирмацији друштва и сталној подршци.