ДруштвоКултура

Бачко Петрово Село: Мала зарда мења намену

На 58. седници СО Бечеј објекат Мала зарда у Бачком Петровом Селу, некада једна од најлепших зграда у бечејској општини променила је намену. Све ово урађено је у циљу да се објекат реконструише и да се коначно стави у употребу. Дужи временски период ова зграда била је коришћена као школска односно предшколска установа али је новом Одлуком о доношењу допуне и измене просторног плана њена намена промењена и предвиђено је да се направи један мултифункционални Центар за едукацију и окупљање уз који ће бити оформљена и музејска поставка о школству и о знаменитим људима Бачког Петровог Села.

Мала зарда је некада била веома леп објекат који је доминирао архитектуром Бачког Петровог Села. Зграда је изграђена у стилу касне мађарске сецесије од жуте фасадне клинкер опеке са импресивном куполом. Овом новом реконструкцијом предвиђено је да се очува аутентичан изглед грађевине, посебно са уличне фасаде. Купола је пре извесног времена пала али ће бити рестаурирана у оригиналном изгледу са лантерном као и њен богати улазни плато. Кровна конструкција биће поплочана бибер црепом а столарија ће бити урађена по узору на постојећу оригиналну столарију. И ентеријер ће бити очуван, посебно улазни кружни хол са светларником. Поред тога предвиђено је и да се пејзажно уреди парцела около зграде да би ова грађавина након рестаурације дошла још више до изражаја у урбанистичком окружењу.

Надамо се да ће након промене намене и рестаурације овај објекат коначно добити своје место у архитектонским знаменитостима бечејске општине и самог Бачког Петровог Села.