Друштво

Бачко Петрово Село: Нови паркинг и уређено двориште у вртићу

Захваљујући иницијативи коју је покренула група родитеља из Бачког Петровог Села и подршци Општине Бечеј, четрдесеторо деце од јасленог до предшколског узраста од недавно има боље услове за боравак у дворишту вртића „Чаролија“ у том насељеном месту. Општина Бечеј обезбедила је финансијску подршку за извођење радова. Поред тога, у овај објекат је пристигао нови мобилијар, дворишне справе за играње, лопте, као и столичице за радне собе.  У вртићу „Чаролија“ такође ће бити промењене и све љуљашке, као и клупе.

„Иницијатива је потекла од стране нас родитеља. Ми смо се желели да направимо нашој деци лепшу свакодневницу овде с обзиром да сваки дан деца овде проводе бар пола дана и сматрамо  да треба ту да им буде лепо, безбедно, уредно и чисто. Организовали смо радне акције са циљем  да уредимо овај вртић. Имали смо до сада 4 радне акције и углавном се организујемо да радимо викендом. Иза вртића направљен је паркинг, измалтерисани су зидови са спољашње и унутрашње стране, префарбане су све справе на дечијем игралишту у оквиру вртића, засадили смо зеленило и воћке, рашчистили смо двориште, напунили пешчаник песком али остаје ту још доста посла. Подржала нас је и Општина Бечеј тако да смо добили од њих још и нове љуљашке, спортске реквизите, играчке, део намештаја за унутра у вртићу. Али ту није крај, има ту још доста посла уколико заиста желимо да нашој деци улепшамо свакодневницу и да буду срећни и задовољни овде. Морам да напоменем да овде у овом објекту сада постоји и јаслена група, до сада то нисмо имали јер је било премало деце за то али ето сад имамо 16 деце за јаслени узраст и радимо на томе да буде још објеката у селу који ће имати отворене групе за јаслени узраст. Као што сам рекла имамо за све што радимо подршку Општине Бечеј, и мислим да смо се обратили на право место па желим овим путем и да се захвалим господину Мандићу јер ми смо се добро организовали да урадимо шта можемо али све то не бисмо могли без његове и помоћи Општине да то и финансијски подржимо. У ове радне акције и активности родитеља укључено је око двадесетак родитеља.“ – рекла нам је Мила Топалски, једна од мама које су биле иницијатори ових акција. 

Татјана Митић, директорица ПУ „Лабуд Пејовић“ рекла нам је да у овом вртићу „Чаролија“ има  тренутно 16 деце јасленог узраста и 24 деце узраста од 3 до 6 година а да на територији Бачког Петровог Села има укупно 170 деце у 4 објекта. 

„Ове године имамо леп број деце овде у селу. Што се тиче ове акције ја сам овде била само подршка родитељима. Они су се обратили васпитачима да желе да раде те радне акције али то код нас није нешто неуобичајено јер врло често се у свим васпитним групама у договору са родитељима организују такве радне акције, радионице. Они су се такође сами обратили и представницима локалне самоуправе па је тако све ово и кренуло.“ – додала је Татјана Митић. 

Дане Мандић, члан општинског већа задужен за спорт и омладину је свечано уручио поклоне деци и васпитачима у вртићу и том приликом рекао: „Када говоримо о квалитету услова и боравка наших најмлађих суграђана на територији општине Бечеј треба да нагласим да је локална самоуправа у само ових неколико година изградила, уз подршку из виших нивоа власти, три игралишта у Бачком Градишту и Бечеју, да је пре неколико година енергетски санирала објекат предшколска установе у Бачком Петровом Селу у Макадију. У овом објекту смо сада финансирали грађевинске радове, такође и у објекту у Макадију. Приликом обиласка терена са руководством установе  „Лабуд Пејовић“ и родитељима установили да је потребно да се санирају зидови, да се обнови и среди мобилијар и спортске справе које служе деци за квалитетно провођење времена у вртићу.  Мислим да смо брзо одреаговали завршили одређене грађевинске радове, зидове смо санирали и довели објекат у стање да буде безбедан за боравак деце, средили смо и паркинг простор јер је то била овде рак рана за родитеље који нису имали где да паркирају кад доведу децу ујутру или поподне кад дођу по њих. Ево данас после тих радова овде пред медијима свечано стављамо и тачку на први део наше сарадње тако што ћемо им уручити намештај, играчке и спортске реквизите за лепши боравак деце у овој  установи. Посебно желим да се захвалим групи родитеља која је све ово иницирала а ми смо из локалне самоуправе прихватили све оно што су они сматрали да је потреба и интересовање њихове деце. Ово ће бити само прва у низу акција којима ћемо улепшати овај објекат предшколске установе. Грађевинске радове су изводила стручна лица али су радове попут уређења баште, стругања капије и друге урадили родитељи, општина је само донирала материјал који су они предложили и тражили од нас,  тако је и ова опрема и мобилијар набављена јер су ни то тражили. Ово је један сјајан пример сарадње и доказ да можемо у наредном периоду да на тај начин унапредимо не само овај објекат него и све објекте предшколске установе у свим насељеним местима и доведемо их до нивоа да сва деца имају што квалитетнији боравак у њима. Видећемо шта је то што општина Бечеј може сама да финансира а шта су неки циљеви који такође значе родитељима а за које ће нам бити потребна подршка виших инстанци власти. Укупни износ средстава за вај објекат и за онај у Макадију је милион динара. Намештај, реквизити, играчке, фарбе за бојење коштали су око 250.000 динара. За овај објекат је утрошено око 650.000 динара заједно са уређењем паркинга који је у свему томе био највећа инвестиција. За објекат у Макадију потрошено је око 350.000 динара.“