Друштво

Бачко Петрово Село: Петиција за полицијску станицу

Већ годинама уназад Бачко Петрово Село је својеврсна црна зона наше општина када је криминал у питању. Према речима мештана веома је опасно ноћу шетати селом, крађе из дворишта и кућа су веома честе и веома је мало оних мештана који нису имали проблема ове природе. Новинар Бечејских дана Јанош Жолнаји је све до прошле године, када је преминуо, редовно извештавао из села и у скоро сваком броју имали смо бар један текст о овим проблемима са којима се суочавају грашани Бачког Петровог Села што само сведочи да сви ови проблеми нису од скоро се појавили. Из већине од тих новинских извештаја може се закључити да је највећи узрок свега тога чињеница да у Бачком Петровом Селу постоји само дежурна служба полиције као бечејска испостава и јер је још давних дана затворена редовна станица полиције. 

Мештани сматрају да би повратак полиције у станицу и на улице села са стално запосленим милиоционерима и патролном службом која ће бити присутна и као заштита али и као упозорење за крадљивце и криминалце једино адекватно решење. Већ одавно мештани Бачко Петровог Села траже од надлежних и преговарају са Општином и полицијом да се отвори поново полицијска станица у селу али без успеха.

 Да подсетимо једно време је функционисала и радила и „цивилна стража“ у селу јер су се мештани самоорганизовали и успоставили патроле које су чувале село, то је покренуто пре неких десетак година.  Општина али и полицијска станица у Бечеју нису са одобравањем прихватили овако организоване патроле и сматрали су да је таква врста организовања „чувања“ села опасан и незаконит подухват. Мештани укључени у ову иницијативу су били вољни да сарађују са полицијом и државним органима који би требало да обезбеде сигурност мештана и њихове имовине. 

Током прошле недеље покренули су и петицију коју је до закључења овог броја потписало неколико стотина мештана да се овај проблем реши јер проблеми са криминалом у селу се гомилају. Ово није први пут да је покренута петиција грађана. Пре 5 година такође су мештани Бачког Петровог Села потписивали петицију и захтевали редовну полицијску заштиту али то није уродило плодом. 

На мети су сви грађани и њихова имовина, од пљачки кућа и имања, преко крађа пољопривредних газдинстава. Учестале су и крађе хране, животиња из сеоских дворишта и пољопривредних газдинстава али и веће ствари попут пољопривредних машина, аутомобила … Полиција према сведочењу грађана долази само по позиву из Бечеја и не борави у само станици, врата полицијска станице су закључана.  

Грађани који потписују петицију сматрају да је једино решење формирање редовне испоставе полиције у селу, са стално присутном полицијом која неће долазити из Бечеја, да буду запослени мештани села који у њему и живе, да сарађују са грађанима и да покушају да системски реше ове проблеме. Једино на тај начин би омогућили да улице буду безбедније, да се спрече крађе али и оштећења гробова на гробљу, да се мештани Бачког Петровог села поново осећају сигурно. 

„Не осећам се сигурно ни на улици, ни код куће јер никад се не зна кад ће неко упасти и покрасти вас. Шокиран сам скрнављењем гробова које се такође дешава. Старији не иду на гробље сами, већ увек у присуству млађих особа“ – рекао је Милош Гајић (20 година), покретач нове петиције.

Милош Гајић је напрасно након прикупљених неколико стотина потписа повукао петицију и саопштино на свом феjсбук профилу да су “дошли до нових информација да полиција ради добро свој посао и да су појачали патроле ноћу”. Судећи по свему и ова петиција ће као и претходна отићи негде у неку фиоку или чак неће ни стићи до оних којима је намењена.