Друштво

Бачко Петрово Село: Протест мештана након вандализма на гробљу

У Бачком Петровом Селу је у ноћи између понедељка и уторка 28. и 29. августа на Православном грубљу вандализовано и оштећено око 40-так надгробних споменика.

Споменици су срушени, део надгробних плоча је подигнут, неке су разбијене. Материјална штета је била велика али свакако не само материјална него је за већину становника овог села ово вандалски чин без преседана којим се задире дубоко у емотивни мир мештана али и у међунационалне односе.

У току дана, полиција је изашла на терен и извршила увиђај. На гробље су тог дана одмах ујутру изашли и радници ЈП „Комуналац“ који су почели да санирају штету након увиђаја. Полиција је врло брзо већ у току дана идентификовала два малолетна лица и обавештено је Јавно тужилаштво у Бечеју. Дечаци су узраста 13 и 14 година а дело је квалификовано од стране тужилаштва као повреда гробног места.

Да подсетимо, већ смо писали о томе да је Православно гробље и раније било мета вандала, углавном до сада било је више случајева паљења растиња око гробних места што су грађани пријављивали и надлежнима који су задужени за безбедност и чување гробља али и полицији.

Скоро две недеље касније, група мештана је у вези са овим случајем али и због читаве ситуације у селу и угрожене безбедности сазвала протест у недељу 10. септембра испред зграде Месне заједнице 8. октобар. Мањи број грађана се одазвао и од њих смо успели да сазнамо који су разлози за окупљање и протест. Према њиховим речима они су желели да укажу на проблеме безбедности у селу као и да овај вандализам на гробљу није једини проблем са којим се мештани овог некада веома великог села суочавају.

Поред тога желели су и да и на овај начин надлежним институцијама и одговорним лицима у општини укажу да је веома важно да се у што краћем року неке безбедносне мере предузму у селу, као о да је потребна боља координација, договор и комуникација општинских надлежних структура са локалним органима у Месној заједници али и директно са мештанима села.

Милосављевић Драган, мештанин села и један од организатора овог протестног окупљања рекао је новинарима:

„Ми већ две недеље тражимо и питамо се зашто тог дана, 29. августа, неко из Општине Бечеј, или сам председник али и неко из Месне заједнице није дошао, обратио се грађанима и није осудио тај вандалски чин који се десио на Православном гробљу. То је, свакако изостало. У међувремену ми смо тражили да се организује и састанак у сали МЗ и да дође председник општине, секретар МЗ, директор ЈП „Комуналац“, и да видимо шта ћемо и како ћемо даље да побољшамо квалитет услуга, да то ЈП „Комуналац“ испоштује или да то некако другачије решимо. Ми смо пробали овај састанак најпре да закажемо преко Месне заједнице а онда и директно мејлом са председником и нисмо добили одговор на два мејла које смо послали. Понуђено је мени лично да идем код председника у кабинет али ја сам то одбио јер овде мештани желе да присуствују том састанку и да на тај начин добију могућност да се и они обрате градоначелнику, да поставе нека питања. Наш предлог би био да се управљање Православним гробљем препусти Месној заједници, наравно одлуком скупштине и да се средства које је ЈП „Комуналац“ добијао на конто одржавања гробља пребаце Месној заједници. Други предлог би био да се кућа која се налази у оквиру гробља реновира и да се тамо насели једна породица, где би власник био „домар“ и добијао плату за чување и одржавања гробља. Такође предлог је и да се набаве два пса чувара, да гробље ноћу буде закључано. Прикупљале би се донација за храну за псе чуваре.“ – рекао је Милосављевић и наставио „Нама је највише пре свега засметало што нико није овај вандализам осудио, нико није дошао у село из Општине без обзира ко је то урадио, да ли су деца у питању. Пре свега због тога што то свакако није први пут. Догађало се и раније да је Православно гробље било мета вандала, да је гробље скрнављено.“

У међувремену споменици на гробљу су подигнути и већина је санирана, а они који су највише оштећени још на њима раде каменоресци. ЈП „Комуналац“ је према речима мештана преузео одговорност да надокнади штету и да се споменици санирају. Но, према речима окупљених мештана и ту је проблем био у комуникацији са ЈП. Нико се оштећеним грађанима којима су порушени споменици њихових најближих није директно обратио и рекао им ко ће, када и како да уради санацију и надокнади штету.

Након укидања полицијске станице у селу јер је МУП до пре неколико година имао своју испоставу, и где и данас постоји зграда полицијске станице, проблем безбедности грађана се драстично погоршао. То је паралелно ишло и са све драстичнијим смањивањем броја становништва у Бачком Петровом Селу, са јако великим бројем напуштених кућа у којима нико не живи али и са појавом све већег броја криминалних радњи у селу. Милосављевић каже да су патроле полиције чешће  али да свакако нема полиција 24/7 сата у селу и да једна патрола не може да покрије тај простор.

Мештанка Босиљка Ковачевић нам је рекла да је била веома узнемирена  након вандализма и рушења споменика на гробљу и да је то разлог зашто је дошла на протест.

„Зашто се нико од надлежних није појавио након тога јер ако је председник заузет могао је доћи неко ко га заступа или неко из Месне заједнице, одборник или било ко је представник села, да је одржао неки састанак са мештанима да утеши нас грађане мало, да нам да наду и осећај сигурности а не да стрепимо да се то поново може десити. Мени је цела породица тамо сахрањена и ја сама не смем да одем на гробље тамо. Чим станем код гроба тамо је њих пет или шест дечака, малих и великих који ми траже новац и када им кажем да немам, одмакну се мало и онда ме гађају каменчићима. То сам доживела више пута. Сада увек идем са неким на гробље. Дешавало се и да директно нападну неког, да отимају цегере и ташне. То је питање безбедности нас грађана.“