„Бечеј ноћу“ 2022: Информације, сатница

Сатница Фестивала:
Петак 17. јун:

  • 19:00 Ревија краткометражих филмова,
  • 21:00 Generation Z,
  • 21:30 Les Filles,
  • 22:00 Skladište 58,
  • 23:00 Del Arno Band,
  • 00:30 Fingerbang

Субота 18. јун:

  • 19:00 Креативни М кутак,
  • 20:00 New LevelEmpire,
  • 21:30 Здравко Чолић,
  • 00:30 Dj Corbino

После две године паузе ове године биће поново одржан највећи музички фестивал на територији општине Бечеј „Бечејноћу“ у организацији Општине Бечеј, Градског позоришта и Туристичке организације Општине Бечеј. Фестивал ће трајати два дана и то 17. и 18. јуна 2022. године. Ове године организатори очекују велику посету и грађана Бечеја али и гостију са стране пре свега због наступа Здравка Чолића који ће бити и највећа атракција фестивала.Као и претходних година када је одржавана манифестације„Бечеј ноћу“ прво вече фестивала укључујући и дневне догађаје организовало је Градско позориште Бечеј.

О програму прве вечери на конференцији за штампу која је сазвана овим поводом говорио је директор позоришта Здравко Петровић.

„Драго ми је да и ове године у оквиру првог дана фестивал имамо прилику да чујемо неколико сјајних бендова, овом приликомсви су из Србије и што је битно да смо наставили да организујемо и да ћемо то наставити и наредних година ревију краткометражних филмова као и међународну ликовну колонију и изложбу у оквиру фестивала. У оквиру ревије краткометражног филма биће приказани филмови из целе Србије, селектор фестивала одабрао је 8 филмова који ће бити приказни то прво вече у великој сали Градског позоришта а након тога почиње концерт, свирка на платоу код Позоришта између Економске школе и цркве као и раније. То вече наступиће неколико младих бендова из Бечеја јер мислим да је веома важно да афирмишемо локалне рокенрол бендове, ту су „Generacija Z“ и „Les Filles“, након њих наступиће и новобечејски бенд„Skladište 58“, и као гости фестивала Del arno band, свакакоједан од најбољих бендова у Србији са дугом традицијом, којису свирали пре неколико година у Бечеју. На крају након њих бечејски бенд Fingerbang. Дакле, током првог дана фестивала можете да видите ревију краткометражних филмова, наступе чак пет бендова и отварање изложбе међународне ликовне колоније уГалерији „Круг“. Ликовну колонију ће водити Тијана Грујић, ака-демска сликарка која је позвала око 20 уметника из Србије и регионаи они ће као и ранијих година бити део фестивала. Као што знате већ од самог почетка фестивала „Бечеј ноћу“ општина Бечеј је установила и награду Владо Дивљан која се и ове године додељује тако да ћеу оквиру овог првог дана фестивала бити проглашен и биће уручена ова награда добитнику.“ – рекао је Здравко Петровић.

О главној вечери, односно о другом дану фестивала говорио је Дане Мандић, члан општинског већа.

„Други дан фестивала започећемо наступом дечијег рок бендау комбинацији са дечијим хором који заиста остављају импресиван утисак пре свега јер ће их бити преко стотину на сцени, ради се огрупи „Креативни М кутак“ који нам долази из Новог Сада и којиима велики број наступа широм Србије. У контексту неговања мултикултуралности ове манифестације наступиће и одличан рок састав из Будимпеште „New level empire“ али, наравно, највећа експлозија позитивне енергије се очекује око 22 часа када ће наступити Здравко Чолић, његов наступ ће трајати негде до поноћи, пола један евентуално, након чега ће бити организован велики, до сада никад виђен у Бечеју, ватромет. Након тога наступиће локални DJ уметник, ради се о DJ Corbinu, и он је неко ко помера границе у овој области музике како овде у Србији тако и у Мађарској са њим ћемо и закључити овогодишњуманифестацију. Оно што је битно напоменути је и да фестивал„Бечеј ноћу“ сваке године привлачи све више културних под активности, пропратних програма. На предлог локалних спортиста под„Бечеј ноћу“ ове године подводимо и једну спортску међународну манифестацију а то је тениски турнир ветерана који ће се одржати у Бечеју тог 18 јуна. Дечији садржаји ће такође бити уприличени током поподнева као и претходних година: игрице, жонглери, штулаши, поклони од организатора и сл.“ – рекао је Дане Мандић.

Према речима Данета Мандића када је у питању финансирањеове манифестације, највећим делом она се финансира из донација привредног сектора а један мањи део и на конкурсима из виших нивоа власти. Та средства се већ сада налазе на буџетским позицијама на рачуну Туристичке организацији Бечеј. Ипак и из локалног буџета предвиђена су средства за ову манифестацију и донајновијег ребаланса то је било 3 милиона динара, ребалансомбуџета на претходној седници ова средства су повећана на 6.7милиона динара. Дане Мандић је обећао да ће финансијски извештај бити достављен јавности одмах по завршетку манифестације и у њему ће бити и прецизирано колико је удео виших нивоа власти, привреде и локалне самоуправе и шта је финансирано и са које позиције у току организације фестивала. Он је нагласио и да јеове године омогућено компанијама које су желеле да дају донацијето чине као и претходног пута на наменски отворен предрачун уопштини Бечеј али и да плате поједине ставке и на рачуне самих извођача услуга на фестивалу.


O томе зашто је у другом ребалансу буџета дуплиран и драстично повећан износ за фестивал „Бечеј ноћу“ када се до сада инсисти- рало да се читава манифестације финансира углавном из донација привредника председник Општине Бечеј Драган Тошић је образложио чему су та додатне средства из општинског буџета намењена.

„Ја и сада мислим да ће Бечеј ноћу бити у највећој мери фи-нансиран из донација али нам за сада мало спорије пристижу уплате од стране привредника (мада имамо потписане уговоре) и морали смо да обезбедимо та, назовимо резервна, средства уколико уплате из донација не стигну на време, пре одржавања фестивала. За извођаче су већ обезбеђена средства али за неке пропратне садржаје још чекамо уплату донатора који не само да су обећали него су и уговоре потписали. Ми ћемо их замолити у следећих недељу дана да изврше уплате али смо ипак морали да се обезбедимо и пребацили смо на позицију Туристичке организације још додатних 3 милиона динара. У случају да све буде у реду ми нећемо користити та средства и вратићемо их у буџет назад. Наравно, као и сваке године, ми ћемо за све то доставити на увид јавности извештај о утрошку средстава након завршетка манифестације.“ – рекао је Тошић