ВестиКултура

„Бечеј ноћу 2024“ – post festum

Протеклог викенда одржана је седма по реду манифестација и највећи летњи фестивал на територији наше општине „Бечеј ноћу“.

И ове године овај, пре свега, музички фестивал трајао је два дана и за разлику од претходне године вратио се у првобитну форму са две бине, и два различита простора у петак и у суботу.

У петак је вече било посвећено пре свега рок музици на малој бини између Економско-трговинске школе и порте у дну „улице крафт пива“. То прво вече главна звезда вечери били у Пилоти и Кики Лесендрић који је наступио одмах након наше највеће локалне атракције, младог бенда „Маршали“ који су побрали можда и највише похвала и аплауза публике. Овај, још увек средњошколски бенд састављен од наших Гимназијалаца већ је довољно познат у целој Србији, па и већини старијих музичара који су наступили након њих који су их са бине похвалили и дали им пуну подршку да наставе са радом. На самом концерту  свирали су углавном своје песме, неке и премијерно и само две обраде групе „Ева Браун“. Неколико хитова које су „Маршали“ снимили већ одавно се врте на бројним радио станицама па чак и онима са националном фреквенцијом и имају сад већ приличан број фанова широм Србије. Након њих наступио је Кики Лесандрић са Пилотима који је овде наступио и као део подршке за хуманитарну иницијативу фондације „Једро“ која је усмерена на прикупљање средстава за лечење петорице дечака који пате од ретке болести, Дишенове мишићне атрофије.

Један од утисака је увек када свирају неки легендарни бендови да заиста и сами нисте свесни колико песама знате док не почну да се ређају. Током више од сат и по времена Кики је поред хитова Пилота извео и неке од песама које је писао за друге музичаре, па су се ту нашле и песме Марине Перазић, Викторије и других. Након овог наступа публику је свакако загрејао наступ трибјут бенда Дина Дворника – Фанки Ђир Мјузик. Журка се наставила дубоко у ноћ а певач је последњих неколико песама извео из публике, ђускајући заједно са Бечејцима.

Главно вече фестивала почело је још поподне са дечијим радионицама. У сарадњи са хуманитарно – еколошким удружењем „Чепом до осмеха“ реализоване су еколошко едукативне радионице са најмлађима у оквиру овогодишњег дечијег програма манифестације ,,Бечеј ноћу”.

У суботу, 15. јуна, у преподневним часовима, наши најмлађи суграђани су имали прилику да слажу мозаик од 500.000 пластичних чепова са мотивима манифестације, као и да развију еколошку свест проласком кроз еко полигон, 3Д шуму, вожњом бицикла за рециклажу, такмичењем у еко квизу, или прављењем својих играчака од рециклираних материјала.

Како се вече приближавало, све више је посетилаца и гостију било и на штандовима базара који је пратио музички програм фестивала. На великој бини код градске већнице музички програм је започела мађарска поп рок група Лоци Јатсик након које је наступио Дејан Петровић Биг Бенд  и на крају Лексингтон бенд пред препуним тргом на којем је, како кажу организатори, током два дана фестивала било чак 20.000 људи.

Током главне вечери публици се обратио и председник општине Бечеј, др Вук Радојевић који је поздравио публику и све госте фестивала и пожелео им добар провод.

„Срце ми је пуно када видим колико људи, различитих генерација се окупило у центру Бечеја. То нам говори да радимо праву ствар. Ово је прилика да се сетимо нажалост покојног председника Драгана Тошића, којем дугујемо велику захвалност јер је својим великим радом, трудом и залагањем са својим сарадницима започео организацију ове манифестације“, рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић.

Између два наступа обратио се и новинарима: „Оно што је био неопходан предуслов за организацију једног оваквог фестивала била је реконструкција трга коју смо урадили пре 7-8 година и на тај начин смо удахнули нови живот нашем центру и могу рећи да је специфично да баш „Бечеј ноћу“ као манифестација слави тај један нови живот и драго ми је што је то постало место окупљања свих генерација свакодневно. Имамо овде вечерас и значајан број гостију и то је још један допринос ове манифестације локалној привреди, пре свега туризму и угоститељству који такође имају и одређени бенефит. Ове година организујемо манифестацију два дана. И заиста ми је драго да и данас можемо да евоцирамо успомене на, на жалост, покојног председника општине Драгана Тошића који је својим трудом и залагањем и ентузијазмом започео са својим сарадницима ову манифестацију. Ово је увек добар начин да га се сетимо.“ – рекао је др Радојевић.

„Бечеј ноћу“ обасјава невероватна енергија и овај фестивал са поносом носи епитет највеће и најзначајније манифестације у општини, јер велики број посетилаца иде у прилог локалној привреди, туризму, угоститељима“ – додао је др Радојевић.

„У Бечеју послује значајан број привредних субјеката који су и ове године показали висок ниво друштвене одговорности и помогли у организацији „Бечеја ноћу“, како финансијски, тако и на друге начине. У име локалне самоуправе им се захваљујем на томе, а посебно морам да истакнем наше генералне спонзоре ПИК Бечеј, КWS, осигуравајуће друштво ДДОР.Ове године фестивал има и хуманитарни карактер јер се организациони одбор „Бечеја ноћу“ укључио да помогне фондацији „Једро“, која прикупља средства за лечење петоро деце која болују од ретке болести, Дишенове мишићне атрофије. Међу њима је и наш мали Бечејац“ – рекао је председник општине и позвао публику да сви заједно пошаљу СМС поруку са садржајем 5 на број 3091.

Фестивал је завршен великим ватрометом након наступа музичара током друге вечери, негде око 2 сата ујутру.