Бечејке отвориле онлајн галерију

Разговор са сликарком Елеонором Степанов Тол

У условима актуелне пандемије, као и несагледивог утицаја који развој информатичких и комуникационих технологија има на целокупно друштво, две наше суграђанке, Елеонора Степанов Тол и Каролина Чепе, као и Слађана Ђукановић из Лознице, основале су онлине уметничку галерију под називом „Кунстарт“. Све три су академске уметнице – Елеонора и Слађана су сликарке, а Каролина фотографкиња. У намери да допру до што шире публике дошле су на иновативну идеју да „направе виртуелни простор у коме ће се уметници креативно изражавати“ и који ће бити „интерактивно место размене нових идеја и инспирација“.

Својим купцима „Кунстарт“ нуди слике, графике, фотографије, пирографије и скулптуре, дела која јединственим стилом одговарају савременом укусу и очекивањима. Тематски, галеријска понуда укључује мртве природе, портрете, пејзаже итд. О концепту галерије, уметничкој афирмацији, тржишту и још понечему разговарали смо са Елеонором Степанов Тол.

-„Кунстарт“ смо отвориле нас три пријатељице, дружимо се и сарађујемо већ дужи низ година, па галерија садржи атмосферу која се базира на размени енергија посматрача и изложених дела, на заједничким креативним напорима и вери у мотивациону снагу уметности. Зато се наша сарадња може назвати и врстом уметности „братства-јединства“.
„Данас људи и живе онлајн, то нам је садашња пандемија увелико потврдила и у локалу на примеру онлајн пијаца.“

Колико је млађим уметницима тешко да се афирмишу? Да ли је иза оснивања галерије одлука да ствари узмете у своје руке, да не чекате од других да вас „погурају“?
-Циљ овог виртуелног изложбеног простора је кристално јасан: промоција и афирмација визуелног стваралаштва – управо због чињенице да је младим уметницима прилично тешко да се пробију. Дакле, направити виртуелни простор у коме ће аутори представити своје стваралаштво широј публици. Наравно, ту је и питање профита – наша галерија је продајна. Да не мистификујем, стварајући своја дела уметник зарађује за живот.

„За продају слика треба имати и срећу а не само знање, а слике данас купује средњи слој и колекционари.“
Савремени квалитет дела изложених у галерији „Кунстарт“ чини да посебно добро могу изгледати на зидовима дневног боравка, у пабовима, кафићима, канцеларијама, хотелима или чак у собама лекарских ординација и болница. Дела су оригинална, ручно рађена. Многа од њих су представљена на међународним изложбама, награђивана су у земљи и иностранству, а нека су се појавила и у штампаном облику као илустрације књига.
„Сви се слажу да рецимо медицина и образовање имају снажан утицај на нас. Али мало ко подржава идеју да и уметност има подједнако важан утицај. Међутим, то јесте тако.“

Каква је ситуација на тржишту? Ко данас купује слике? Може ли се живети од сликања?
-Пандемија није поштедела ни свет уметности, многи од нас су остали без основне зараде за живот. Отказане су међународне изложбе где су били изабрани наши радови. Сматрам да је институционална подршка излагачима веома значајна јер се уметницима ретко обезбеђују професионални услови за реализацију изложби. У том погледу мислим да би било од велике помоћи да се оснује фонд из кога би музеји могли да купују савремена дела. То би у исто време помогло уметницима, па и нашој и сличним галеријама, те омогућило музејима да прошире своје тренутно углавном ограничене залихе савремених уметничких дела. И.К.