Óbecse

Bemutatkoztak a fiatal művészek

Gálaműsorral zárták az ifjúsági drámatábort

Augusztus 19-e és 24-e között Szóval, rímmel, színházzal címmel szavaló- és drámatábort szerveztek a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Húsz óbecsei diák vett részt a táborban, melynek célja a fiatalok előadói nevelése volt, hogy minden más művészeti ág mellett megtanulhassák az önkifejezés olyan módját, ami a magyar szón alapul.
A tábor nem bentlakásos volt, a táborlakók csupán ebédet és szakmai képzést kaptak, napi hat órában. A foglalkozás két korcsoportban folyt, a fiatalabb résztvevőkkel Magyar Zsófia, az újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatója foglalkozott, míg az idősebbek Rókus Zoltán, fiatal színművész vezetésével sajátították el a színészet és versmondás alapjait – mondta Cseszák Korcsik Anikó, szervező.
A tábor gálaműsorát augusztus 24-én, szombaton tartották, amire több, mint hatvan érdeklődő volt kíváncsi. A fiatalabbak a kultúrkör kistermében mutatkoztak be Fedezd fel! című darabjukkal, míg az idősebbek az intézmény udvarán szerették volna bemutatni A Zosztály című előadásukat, de az eső miatt végül a nagyteremben került sor a színdarabra.
– Öt nap állt rendelkezésünkre, hogy összehozzunk egy kisebb előadást. Az elején játékokat játszottunk, amik fejlesztik a gyerekek koncentrációs képességét, a fantáziájukat, a memóriájukat, gondolkodásra készteti őket, segítenek szabadabbá, nyíltabbá tenni őket egymás előtt. A tábor másik felében versekkel foglalkoztunk. Olyan költeményeket választottunk, amelyek korban és érdeklődésben is nekik való. Amikor már begyakoroltuk a szavalatokat, elkezdtük összerakni az előadást. Olyan helyzetekbe illesztettem a verseket, amik leginkább az ő világukat tükrözik. Aminek nagyon örülök, hogy kivétel nélkül mindenki aktívan kivette a részét a munkában. A gyerekek nagyon kreatívak voltak, így mondhatom, hogy közös munkával alakítottuk ki a mi kis előadásunkat, amely a Fedezd fel! címet kapta – nyilatkozta Magyar Zsófia.
Az idősebb korosztállyal Rókus Zoltán foglalkozott, aki elmondta, hogy a fő célja az volt, hogy a táborozók úgy kapjanak pozitív és formáló impulzusokat, ahogyan ők szeretnék.
– Azzal kezdtük a munkát, hogy mi is az a dráma, valamint hogyan jut el egy karakter A pontból B pontba. Különböző szituációs játékokat játszottunk, ami arra volt jó, hogy használják a fantáziájukat és pillanatok alatt találjanak ki valami új történetet. Továbbá, hogy ne blokkoljanak le, ha egy szituáció megragadt, hanem hogy azonnal tudják folytatni a történetet valami frappáns reakcióval. Bizalom-játékokon keresztül megismerkedtek a partnerség fontosságáról is – mondta Rókus Zoltán.
A tábor a budapesti Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatásával és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével valósult meg.
P.D.

Svečanom gala proslavom krunisan dramski omladinski kamp

Između 19. i 24. avgusta u Mađarsko-kulturnom društvu „Petefi Šandor“ bio je organizovan dramski omladinski kamp sa ciljem da mladi nauče nešto novo u oblasti glume i recitacije. Mladi umetnici su sa svojim mentorima – glumcima vredno vežbali predstavu, koju su u subotu, 24. avgusta u okviru svečane gala proslave predstavili publici.  Programu su prisustvovali roditelji i prijatelji mladih glumaca, ali i predstavnici lokalnih udruženja, organizacija, dramskih sekcija iz drugih gradova.