Култура

Биоскопски репертоар: Опенхајмер/Oppenheimer (2023) – 2. август

По сценарију и у режији Кристофера Нолана, Опенхајмер је епски трилер који публику уводи у парадоксални живот једног загонетног човека. Како би спасао свет, мораће да ризикује његово уништење.

У улози Џеја Роберта Опенхајмера гледаћемо Килијана Марфија, док Емили Блант тумачи лик његове супруге, биолога и ботаничарке Кетрин Кити Опенхајмер. Добитник Оскара, Мет Дејмон, глуми генерала Лезлија Гроувса Џуниора, директора пројекта Менхетн, док је Роберт Дауни Џуниор у улози Луиса Страуса, оснивача Америчког комитета за атомску енергију.

Номинована за Оскара, Флоренс Пју глуми психијатра Џин Тетлок, Бени Сафди игра теоретичара физике Едварда Телера, Мајкл Ангарано глуми Роберта Сербера, А Џош Хартнет пионира америчке нуклеарне науке, Ернеста Лоренса.

У филму ОПЕНХАЈМЕР такође глуми и добитник Оскара Рами Малек и осам пута номиновани Кенет Брана, који је раније сарађивао са Ноланом. Радња филма заснована је на књизи која је освојила Пулицерову награду, Амерички Прометеј: Тријумф и трагедија Џеја Роберта Опенхајмера коју су написали Каи Берд и покојни Мартин Џеј Шервин. Продуценти су Ема Томас, Чарлс Ровен из Атлас Ентертејнмента и Кристофер Нолан.

ОПЕНХАЈМЕР је сниман комбинацијом 65мм ИМАX® и 65мм траке великог формата, укључујући, по први пут икада, ИМАX® црно-белу дигиталну фотографију. Ноланови филмови, међу којима су Тенет, Данкерк, Међузвездани, Почетак и трилогија Мрачни витез, зарадили су преко 5 милијарди долара широм света и награђени са 11 Оскара и 36 номинација, укључујући и две номинације за најбољи филм.