Óbecse

Bővülnek a VANCSESZ progamjai

Május végén Péterrévén tartotta meg tisztújító közgyűlését a 2002-ben megalakult VANCSESZ, azaz a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége. Arról, hogy milyen döntések születtek és milyen tervei vannak a szervezetnek, az ötödször elnökké választott Krizsán Vilmost kérdeztük.
– A VANCSESZ keretében jelenleg 16 egyesület működik, de van további négy, amely (még) nem tagunk. A korábbi évekhez képest nehéz helyzetben vannak az egyesületek, anyagi és káderproblémák nehezítik a működésüket, ennek ellenére mégis eredményes időszakot zártunk: fölépítettük a nagycsaládos házat Péterrévén, és most tervezünk ott irodát nyitni egy foglalkoztatottal – ez óriási lépés lesz a vajdasági nagycsaládos mozgalom életében. Klubok, foglalkozások formájában új programokat is szeretnénk indítani több generáció számára a kicsiktől egészen a nyugdíjasokig. Most, hogy a ház végre működik, több figyelmet szeretnénk ismét fordítani a családi élet és a gyermekvállalás népszerűsítésére is – jelentette ki az újraválasztott elnök.
Az elfogadott stratégiai terv prioritása a 2016-ban született, MNT által támogatott népesedési és családgondozási cselekvési program további gondozása, a nagycsaládos ház üzemeltetése és a 2. Vajdasági Családkongresszus 2020-as megszervezése, de lesznek népesedési tanácskozások, vezetőképző tanfolyamok és motivációs tréningek is.
– A népesedési és családgondozási cselekvési program keretében tavaly 18 programunk volt, az idei évben viszont ennél jóval több lesz, de ezeknek a szervezéséből az egyesületek is kiveszik a részüket. Az alkotó szellemű nevelést is ennek a programnak a részeként népszerűsítjük. Az idén Slavica Đukić Dejanović népességpolitikával megbízott tárca nélküli miniszterasszonyt is szeretnénk vendégül látni Péterrévén, őszre ugyanis egy nagy tanácskozást szervezünk, amelyen magyarországi népesedési szakértők fogják megosztani tapasztalataikat a hazai döntéshozókkal – számolt be a tervekről Krizsán Vilmos.
A VANCSESZ tagja a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének, egyedüli határon túli szervezetként a budapesti Családtudományi Szövetséggel is együttműködik, és hamarosan valószínűleg az Európai Családtudományi Társaság is a tagjai közé fogadja, de részt vesz a Civil Akadémia rendezvényein is.
– Magyarországon kétéves transznacionális együttműködési programok valósulnak meg, ennek keretében négy nyertes pályázaton vettünk részt Zirccel, Budapesttel, Szegeddel és Tiszavasvárral közösen. A felvidékiekkel is kiváló kapcsolatot ápolunk, ezért megindítottuk egy Felvidék-Délvidék Baráti Társaság megalapítását – számolta be a határon túli együttműködésekről a szervezet elnöke.
Itthon is programokban gazdag nyár elé néznek a nagycsaládosok: július 7-e és 14-e között szervezik meg a Fészek Nagycsaládos Gyermektábort Horgoson, majd kezdődnek a családi napok: június 16-án Bácskossuthfalván, július 14-én Topolyán, augusztus 3-án Péterrévén, majd 10-e körül Adán.
A VANCSESZ igazgatóbizottságának újonnan megválasztott tagjai: Milošev Annamária (Ada), Csikós Erzsébet (Horgos), Varga Nagy Kornélia (Magyarkanizsa), Juhász Béla (Zenta), Világos Tibor (Mohol), Tóth Gabriella (Topolya), Fodor Zoltán (titkár, Bácskossuthfalva), Kerepes Árpád (alelnök, Kishegyes) és Krizsán Vilmos (elnök, Ada).

F.R.