Политика

„Буџет по мери грађана“ – Гласање данас и сутра

Данас и сутра не заборавите да гласате за соје приоритете у вашој месној заједници. Током претходне две недеље одржани су и округли столови у скоро свим месним заједницама. На основу ових разговора као и онлајн предлога састављене су предложене листе приоритета.

Разговори о буџетским приоритетима били су организовани у свим месним заједницама општине Бечеј. То је била прилика да грађани надлежнима директно укажу на своје потребе.

Гласање за буџетске приоритете биће организовано овог викенда у суботу 2. и недељу 3. децембра, оба дана путем портала participativni – budžet.rs, док у недељу грађани могу да оду у своју месну заједницу и да испуне гласачки листић.

Гласање за  буџетске приоритете је могуће овог викенда 2. и 3. децембра путем сајта, док у месној заједници директно заокруживањем приоритета на гласачком листићу.

Прва месна заједница

Први округли сто у оквиру акције „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“ у Првој месној заједници у Бечеју.

Окупљени грађани, међу којима је било и чланова Савета месне заједнице, разговарали су са председником општине Бечеј на тему буџетских приоритета у наредној години.

Представник неформалног удружења „Комшије за комшије“ које чине окупљени станари из насеља „Север Ђуркић“ у Бечеју Зоран Анђелковић предложио је нови приоритет и то летњу терасу у Горанском парку у Бечеју. Он је затражио да се прошлогодишњи предлог са највише гласова у акцији – асфалтирање пута иза Геронтолошког центра у насељу који је нашао место у буџету ове године, па је уклоњен после ребаланса, врати, односно да локална самоуправа изнађе решење за тај проблем.

Један од предлога је да се код месне заједнице изгради дечје игралиште, као и у Малом риту иза зграда у Стевана Дороњског, али да се се уреди улица Герберових, као и потез улице Жилински Ендреа од Потиске до Синђелићеве, као и да се прошири паркинг у центру, али да се уреди онај код базена. На округлом столу је говорено и о опремљености центра за физикалну медицини и рехабилитацију, али о статусу објекта тог објекта познатијег као јодна бања.

Председник општине Бечеј Вук Радојевић је најавио да ће о буџетским приоритетима наредне године бити речи половином године како би се они размотрили и обезбедили предуслови уочи стављања на гласање.

Друга месна заједница

Становници Друге месне заједнице имали су прилику у понедељак да челницима општине кажу у шта је, за њих, важно уложити новац у наредној буџетској години.

Међу приоритетима су тротоари у Новосадској улици, санација ударних рупа у улици Мајора Нађ Шандора, уређење игралишта код улице Милана Гаврића, проширење јавне расвете на крају улице Уроша Предића према мосту, као и постављање канти за смеће код аутобуског стајалишта у Првомајској улици.

Окупљени грађана постављали су питања везано за изградњу канализационе мреже у појединим улицама у Другој месној заједници, а и изградњу бициклистичке стазе према насељу Ботра. Како је речено, бициклистичка стаза је добила потврдан одговор од Агенције за безбедност саобраћаја, а пројекат би требало да буде израђен почетком следеће године. Председник општине није присуствовао овом разговору, али су на питања грађана одговарали директор Јавног предузећа „Водоканал“ Бечеј, в.д. директора Јавног предузећа „Комуналац“ Бечеј и члан Општинског већа општине Бечеј Драган Ковачев.

Трећа месна заједница – Ново Село

Савет месне заједнице Братство Јединство, познато и као Ново село и Трећа месна заједница, током године бележи проблеме и сугестије грађана.  За неке, оне једноставније за решити, директно контактирају надлежне у локалној самоуправи, док је за остале прилика да се о њима разговара и траже решења управо округли сто у оквиру акције „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“.

Припремљени списак допуњен је на састанку са представницима општине Бечеј новим предлозима присутних грађана.

На њему има седам улица којима је потребан асфалт, ту су и бициклистичке стазе, проширење јавне расвете, уз канализацију која ће бити изграђивана и проширена у оквиру већег пројекта. Неизоставно је уређивање фреквентних делова Новог села, а то су простор око амбуланте, игралишта, вртића и школе.

Неасфалтиране улице у Новом селу, како је то наведено на списку, су: Ади Ендреа (280 метара), Хуњади Јаноша (240 метара), Бокањи Дежеа (250 метара), Добровољачка (500 метара), Серво Михаља од Хове Фриђеша до Иђошког пута, Браће Обадић и Зилахи Лајоша, обе целом дужином. Потребно је санирати и Партизанску улицу од Тополског пута до Пролетерске, као и уређење дела Трга Братства – Јединства.

Бачко Петрово Село

Санација и уређење плаже на Тиси, постављање видео надзора на улазима и јавним просторима, уређење стадиона у Бачком Петровом Селу, санација и адаптирање Мале зарде и уређење центра села, само су неки од приоритета грађана које треба финансирати у наредној години.

На коментаре и питања бројних грађана окупљених у сали месне заједнице одговарали су председник општине Бечеј Вук Радојевић и директор Јавног предузећа „Водоканал“ Бечеј Зоран Грбић.

Поред већ наведених приоритета становници највећег потиског села траже и изградња мини фабрике воде и санирање водоводне мреже.

Бачко Градиште

Изградња и реконструкција саобраћајница и канализације, као и уклањање дивљих депонија само су неки од проблема у Бачком Градишту на које су мештани на округлом столу о буџету за наредну годину указали надлежнима.

Међу њима издваја се асфалтирање улице Саве Ковачевића, али и реновирање куглане.

На гласачком листићу наћи ће се следећи предлози за инвестиције: санација куглане у Бачком Градишту, асфалтирање улице Саве Ковачевића, санација тротоара у Школској и Главној улици, асфалтирање улице Србобрански пут, санирање дивљих депонија код циглане и на Србобранском путу, пошумљавање села, рехабилитација уличних бунара у селу и постављање видео надзора у селу.

Милешево/Дрљан

Уређење пута до православног гробља, стазе до амбуланте Дома здравља Бечеј која уједно повезује два села – Милешево и Дрљан за коју је потребна реконструкција уз осветљење и клупе, радови на мосту у атару, подизање ветрозаштитних појасева, али и реконструкција улица попут Бориса Кидрича, као и Омладинске, Моше Пијаде, Иве Лоле Рибара и дела Лењинове, само су неки од приоритета које су мештани месне заједнице Милешево синоћ представили представницима општине Бечеј.  Округли сто организован је и у, од центра Бечеја најудаљенијој месној заједници, у оквиру акције „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“.

Мештани Дрљана и Милешева претходних година жалили су се на дивљу депонију на путу према Бачкој Тополи која је прошле године уклоњења, а од данас се тамо уместо смећа, налазе десетине и десетине садница дрвећа.

Окупљени мештани Милешева и Дрљана, јединственог и по томе да припадају једној месној заједници, као и они у Бачком Петровом Селу и Радичевићу, али и Пољаници, скренули су представницима општине Бечеј пажњу и на рад комуналних предузећа, како за квалитет водоснабдевања и за одржавање јавних површина.

Радичевић

Мештани Радичевића окупили су се у просторији библиотеке у том месту где су у оквиру акције „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“ представницима општине Бечеј изнели неке од проблема које би требало почети решавати новцем из буџета у наредној години.  На састанку је било речи и о недовршеној цркви у центру села, иако она не може бити финансирана из буџета општине.

Уз то, мештани су покушали да предложе компромисно решење за простор за окупљање јер им то, како кажу, недостаје. Уз опремање простора за глумце у Дому културе, као и уређење тротоара и изградња паркинг места код школе, ређали су и комуналне проблеме као што су дивља депонија, проширење јавне расвете и унапређење услуге које пружа Јавно предузеће „Водоканал“ Бечеј. Коментари су се у том смислу односили на стање водоводне мреже, од квалитета воде за пиће до атмосферских вода. Једна од извеснијих инвестиција у Радичевићу је санација објекта фудбалског клуба, као јединог где се окупљају рекреативци.

Пољаница

Мештани најмањег бечејског села Пољанице од надлежних траже да се догодине санира преостали део пута који води из села према Бечеју, као и да се хитно унапреди квалитет водоснабдевања постављењем пречистача за воду.

Како је део пута прошле године саниран, што је био приоритет у оквиру акције „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“, сада очекују наставак тих радова на преосталом делу пута. Поред тога, на округлом столу поводом креирања буџета за наредну годину говорило се и о унапређењу рада и набавка нових садржаја за Дом културе, санацији дечјег игралишта, проширење јавне расвете и унапређење културних манифестација и садржаја.

Извор: сајт партиципативни буџет