Друштво

Дом здравља Бечеј: Ново санитетско возило од Покрајинског секретаријата

Дом здравља Бечеј је у протеклом периоду од Покрајинског секретаријата за здравство добио још једно потпуно ново санитетско возило које је опремљено најсавременијом опремом.

Тим поводом директор ове здравствене установе др Слободан Димитров је заједно са председником општине Бечеј сазвао конференцију за штампу.

„Желим да се захвалим Покрајинском секретаријату који нам је обезбедио ово возило. Наша општина има око 30.000 становника али су нам болнице  у Новом Седу, Врбасу, Сенти удаљене око 40 километара тако да наша санитетска возила свакодневно прелазе велику количину километара. Имамо податак да смо у 2022. Години прешли око 170.000 километара. Ово возило кошта нешто мање од 7 милиона динара и пуно ће значити нашим пацијентима, особљу, лекарима, сестрама који иду у пратњи пацијента да брже и боље стигну до медицинских центара, до болница. Ми смо ове године од покрајинског секретаријата за здравство добили и друге апарате, добили смо холтер, дефибрилатор, три нова ЕКГ апарате и ми смо захваљујући томе успели да обновимо нашу стару апаратуру са новим апаратима. Локална самоуправа издваја средства за неуговорене раднике, за специјалисте које немамо. Као што је познато наш Дом здравља је напустила докторка која је радила као психијатар, и даље имамо проблема са гинеколошким одељењем, ту имамо докторку на специјализацији, епидемиолога немамо такође, и оно што нам не такође врло неопходно кардиолога/интернисту, захваљујући локалној самоуправи имамо докторку која ради доплере и када су интернисти на годишњем ради и као интерниста. Очекујемо, и у преговорима смо са лекарима да решимо проблем и гинеколога и психијатра али то ћете у догледно време бити обавештени. Локална самоуправа је финансирала и изградњу новог степеништа на улазу у централну зграду, такође од од Општине Бечеј добили смо средства и за нове рачунаре око 800.000 динара и успели смо да купимо 30-так нових компјутера.Ми смо прошле године добили и ново возило за дијализу, ове године смо добили санитетско и следеће године планирамо још једно санитетско возило. Имамо укупно сад 9 санитетских возила, од тога нам је једно возило старо 2 године, 4 возила су нам стара 10 година а остала и више од тога, до 15 година и мислим да је време да се обнови санитетски возни парк.“ – рекао је др Димитров.

„Општина Бечеј је у сарадњи и договору са Домом здравља Бечеј предузела активности ка Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за здравство и овом приликом желим да им се захвалим што су препознали потребе не само Дома здравља Бечеј, него и грађана општине Бечеј. Ова инвестиција је била неопходна како бисмо побољшали ниво квалитета здравствених услуга. Нова опрема значајно ће унапредити дијагностику, док је набавка новог санитетског возила важна јер хитна служба мора имати поуздана и спремна возила како би транспорт уз пружену адекватну помоћ пацијенту били правовремени“ – рекао је овом приликом др Вук Радојевић.

Да подсетимо, ново санитетско возило коштало је 6,9 милиона динара, док је за медицинску опрему у виду 3 ЕКГ апарата, 2 апарата за холтер и 2 дефибрилатора издвојено 2,5 милиона динара.

Председник општине је такође додао да је Општина Бечеј је у свом буџету ове године определила 7,7 милиона динара за ангажовање лекара специјалиста.

„Циљ нам је био да олакшамо грађанима приступ здравственим услуга. Познато вам је да недостатак лекара специјалиста није искључиво проблем наше општине, већ и других општина и градова, и препознајући тај проблем, ми смо предузели неопходне мере како бисмо нашим суграђанима омогућили да у свом месту добију неопходну здравствену негу, да не морају да иду у друге здравствене центре и приватне ординације“ – нагласио је председник општине Бечеј.

Он је додао да ће Општина Бечеј и у наредном периоду издвајати средства за ангажовање лекара специјалиста, као и да увелико са Покрајинским секретаријатом за здравство договара заједничке активности за наредну годину са циљем додатног унапређења нивоа здравствених услуга за грађане општине Бечеј.