Друштво

БУМ: Пројекат за равноправност и оснаживање жена на селу

Жене из свих шест села општине Бечеј имале су прилику ове године бесплатно да похађају курсеве шивења, језика средине, књиговодства, писања бизнис плана и канцеларијског пословања. У оквиру пројекта „Ка унапређеној безбедности жена у општини Бечеј“ за сеоске жене организовано је и психолошко саветовалиште, док су стручњакиње Центра за социјални рад Бечеј на радионицама у месним заједницама представљале улогу и значај те важне установе у систему заштите жена од насиља.

Пројекат „Ка унапређеној безбедности жена у општини Бечеј“ спроводи Бечејско удружење младих уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women у Србији, у сарадњи са Амбасадом Краљевине Норвешке у Београду.“

Најважнија порука послата са свих тих курсева, радионица, састанака јесте да жена има право на одлуку, од тога да се усавршава, да се запосли, да привређује, до тога да насиљу каже не. Наша је жеља била да женама са села омогућимо бесплатно усавршавање које касније може да резултира запослењем или неком другом врстом привређивања. Ми смо покушали да на овај начин, пре свега, окупимо жене са села, јер у сваком селу наше општине постоји за то простор, најчешће у оквиру месне заједнице и омладинских клубова, а видимо да постоји и воља за тим да се оне друже, да раде на себи” – рекла је Ана Аћимов, чланица пројектног тима.

Пројектом је планирано скоро 300 радионица од којих је остала још по која.

“У наредним данима завршавамо са организацијом радионица, а након тога планирамо посете послодавцима са територије наше општине. На тај начин наше полазнице директно могу да се упознају са тржиштем рада, да директно ступе у контакт са послодавцима. Поред тога, пројектни тим ће са надлежнима у локалној самоуправи сумирати резултате и потом на основну њих представити препоруке за унапређење положаја жена у нашој општини”-  додаје Аћимов.

„Запослена жена, жена која има приходе, која се дружи, самосталнија је и лакше се заузима за себе“ – истиче Хајналка Пеце, полазница курса шивења у Бачком Петровом Селу.“

Курсеви попут овог који сам ја похађала служе и за то да жена види да није сама у својим проблемима, да сличне или исте проблеме имају и друге и да ти проблеми морају да се реше” – наводи Пеце.

“Важно је да жене са села имају доступне услуге у својој заједници, у свом селу, и да се оне пружају континуирано, као и да буду у што мање формалном облику. Жртва насиља може бити било која жена, то не зависи ни од материјалног статуса, ни од образовања. Ми морамо да дођемо до свих жена у селима којима је потребна наша подршка. Посебан је изазов за читав пројектни тим да разговарамо са женама које су вишеструко маргинализоване. Зато је важно да информације стигну до њих.” – рекла је Катарина Стојисављевић, психолошкиња, саветница у Бесплатном психолошком саветовалишту.

Из БУМ-а поручују – важно је омогућити сеоским женама да се информишу о могућностима и правима из области социјалне заштите, и да, уколико трпе насиље, томе покушају да се одупру. У том је случају важно да оне знају коме могу да се обрате уколико им треба савет, подршка и помоћ.