БУМ: Радионице за помоћ сеоским женама

Пројекат под називом „Ка унапређеној безбедности жена у општини Бечеј“ уз подршку Агенције УН за родни равноправност и оснаживање жена и у сарадњи са Амбасадом Краљевине Норвешке на  подручју наше општине спроводи Бечејско удружење младих. 

Овај велики подухват и радионичарски циклус, како је најављено пролетос, почетком лета започет је у већини села у општини Бечеј. Предвиђено је чак преко 250 радионица и рад са око 300 жена углавном у насељеним местима општине Бечеј и у руралним срединама. Ове радионице су пре свега намењена као подршка женама за остварење економске независтности, посебно за жене које су  жртве породичног насиља. Поред самих радионица за професионалну обуку из разних области у оквиру овог пројекта, као део програма, Центар за социјални рад је започео циклус првих едукативних предавања о менталном здрављу након чега би требало да уследе и рад на програму психолошке помоћи кроз групни и индивидуални рад  са корисницама.  Психолошке радионице организује Центар за социјални рад и стручни сарадници ове установе. 

Ових дана су за потребе професионалног усавршавања и економског оснаживања жена набављене и додатне шиваће машине за кројачке радионице. Поред класичних шиваћих машина које су наслеђене из претходног циклуса овог пројекта сада су набављена и две велике професионалне машине из фирме „Костел“ из Бачког Градишта која је донирала ове машине за потребе пројекта. Након циклуса кројачких и дугих радионица које ће до краја октобра бити спроведене у свим селима на територији општине Бечеј предвиђено је да се уради и један циклус посета привредним субјектима и предузећима заједно са корисницама програма које ће се и на тај начин и најдиректније упознати са процесом производње у тим фирмама. На овај начин моћи ће да провере своја стечена знања као и да добију увид у то шта је још потребно да евентуално ураде на свом образовању да би лакше пронашли посао. Биће то и могућност да се упознају са потенцијалним послодавцима. 

Када су психолошке радионице у питању веома важно је напоменути и да су у најмањем селу у нашој општини, у Пољаници, према речима организатора, веома лепо почеле да функционишу и психолошке едукације,  што је веома важно јер Центар за социјални рад кроз директни рад са корисницима за психолошку потпору у оквиру овог пројекта на известан начин и ради пилот програм за дугорочнији систем „измештања“ услуга социјалне заштите у насељена места, ван централне зграде ЦЗР. Психолошко саветовалиште за кориснице и едукативне радионице о менталном здрављу раде се на оба језика.

Тренутно се у Пољаници завршава курс српског језика,  у Бачком Градишту је у току курс мађарског језика а у Радичевићу је одржана едукативна радионица психолошког саветовалишта. План је да се до октобра у сваком од села бечејске општине ураде едукације и програми које нуди овај пројекат у складу са потребама мештана и у терминима када то њима одговара. 

„Поред општине и привредника веома важни сарадници на овом пројекту су нам и секретари месних заједница без којих не би могли да овако успешно радимо на овом пројекту јер доста је ту потребно логистике, пуно је то радионица које се паралелно  раде у неколико села а велик број радионица нам још предстоји до јесени.  Велику подршку имамо, наравно, и од цивилног сектора како из града тако и од локалних удружења у селима. Морам да поменем и захвалим се на сарадњи и  Хуманитарно, удружењу „Ђина“ чији чланови нам свесрдно помажу као и Канцеларија за ромска питања општине Бечеј“ – рекла нам је Ана Аћимов.