БУМ се прикључио кампањи „Потпиши – продиши“

Чланови Бечејског удружења младих за викенд ће прикупљати потписе у оквиру народне иницијативе за укидање продаје сировог лигнита физичким лицима коју је покренуло Удружење грађана „Србија у покрету“.

Сирови лигнит је најнеквалитетнија врста угља која у себи садржи око 40 одсто влаге и има веома ниску топлотну моћ. Када се сагорева у пећима без котлова (каљеве пећи, смедеревац), све штетне материје иду директно у ваздух и задржавају се врло ниско што доприноси повећању концентрације ПМ честица у ваздуху.

Сирови лигнит највише користе електране, али оне имају могућност коришћења филтера, док су димњаци много виши, па се загађење не задржава ниско. Други по реду корисници су индивидуална домаћинства која углавном имају пећи без котлова и филтера због чега доприносе загађењу ваздуха у грејној сезони.

– Сирови лигнит је најјефтинији када се купује појединачно само једна тона. Људе углавном привуче ниска цена, те изгледа као да је ово најповољнија опција. Међутим, пошто је сирови лигнит лошег састава, потребно га је количински много више на нивоу сезоне, те заправо испада скупљи него када би се користио неки квалитетнији угаљ. У неким случајевима је потребно чак и два до три пута више сировог лигнита него мрког угља или антрацита, кажу организатори народне иницијативе.

Заинтересовани грађани Бечеја својим потписом могу пружити подршку кампањи „Потпиши -продиши“ која се спроводи ових дана у градовима и општинама широм Србије. На листу потписника ове иницијативе могу се уписати у петак 12. марта од 9 до 14 сати у просоријама удружења, као и у суботу (13. марта) од 8 до 11 сати на улазу у Градску пијацу.

Народна иницијатива је законом прописан механизам који омогућава људима да директно предложе измену неког акта Народној скупштини. Уколико се прикупи 30.000 потписа уживо у периоду од седам дана, та иницијатива иде директно у Народну скупштину која је мора у неком тренутку изнети на дневни ред.

Текст народне иницијативе може се прочитати на Kopija-inicijative