Друштво

БУМ: Завршене радионице у оквиру пројекта „Креативни млади за активну заједницу“

Осморо младих је почетком овог месеца завршило је своју у обуку у оквиру пројекта „Креативни млади за активну заједницу“, које је организовало Бечејско удржење младих.

Учесници су се током протекла три месеца састајали, и кроз игру и разговор развијали вештине дизајнерског размишљања, активног слушања, емпатије, самоемпатије, самопоуздања, како би у наредном периоду могли да дају предлоге који би позитивно утицали на заједницу у којој живе.

Програми омладинског рада су преко потребни свакој локалној заједници. Без обзира на тему која је у фокусу програма, омладински рад је важан јер омогућава младима сигуран простор за развој социјалних и других вештина, преиспитивање вредности и ставова, едукацију и информисање, и оно најважније – пружа подршку младој особи у складу са њеним потребама. Програм у оквиру пројекта „Креативни млади за активну заједницу“ базирао се првенствено на јачању креативног самопоуздања и развој вештина емпатије и самоемпатије. Ипак, мислим да смо највише у овом процесу учили једни од других. Наши лични проблеми су постајали много мањи када смо их делили једни са другима и када смо схватили да у свему овоме нисмо сами“ наводи за лист Бечејских дана едукаторка овог пројекта, Гордана Адамов.

Она додаје да задовољна исходом сваке радионице, упркос стрепњи да неће одржати групу у истом саставу свих пет месеци и истиче да је највећи изазов био да се пронађе одговарајући простор који је примењен младима и особама са инвалидитетом.

И више сам него задовољна како је процес протекао. Била сам од самог почетка спремна на то да ће процес бити изазован, захтеван, да то подразумева доста припрема, промишљања и учења. Највећи изазов који сам тад у септембру видела, јесте да ће бити тешко окупити групу младих која ће остати довољно мотивисана да буде део програма пуна три месеца. И то смо успели, упркос свим обавезама, приватним и пословним. Делом је то због теме која је младима нова и због тога, верујем, занимљива, а другим делом зато што су се млади међусобно подржавали и једни друге мотивисали да истрају у овом процесу. Оно што нисам видела као толики изазов, а што је највише отежавало целокупан процес, јесте стални простор за рад, прилагођен и приступачан свима. Центар за децу и младе општине Бечеј није прилагођен особама са инвалидитетом, а простор који наша локална самоуправа назива омладинским клубом, није ми био доступан за спровођење праксе више од једног термина недељно, упркос дописима које сам слала, будући да, како су ме усмено обавестили, влада велико интересовање за коришћење тог простора. Срећом, Градско позориште Бечеј ми је изашло у сусрет и кад год је то било могуће, дозволили су нам да користимо простор галерије „Круг“ где је одржан највећи део радионица. Упркос свему, било је ово сјајно искуство и не бих ништа мењала.“

Како Адамов каже, постоји велико интересовање младих за овакву врсту програма за које нису довољно информисани.

Млади су свесни тога да смо као друштво колективно слаби са вештинама емпатије, због чега је потребно да се о оваквим стварима учи, не само у оквиру неформалног образовања, већ и у формалном систему“, објашњава Горадана из Бечејског удружења младих и нада се да ово неће бити први и последњи пројекат који се бави омладинским радом.

Пројекат „Креативни млади за активну заједницу” је настао у оквиру програма обуке за омладинске раднике/це коју реализује Национална асоцијација практичара/ки омладинског рада – NAPOR у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији” који спроводи GIZ у сарадњи са Министарством туризма и омладине Републике Србије.