Друштво

КЗМ: Фото апарати на поклон најмлађима

Представници Канцеларије за младе општине Бечеј су прошле недеље посетили малишане у ПУ „Лабуд Пејовић“ и однели им на поклон 54 фотоапарата за потребе свих васпитно-образовних група.

Васпитачи и деца ће ове фотоапарате користити за свакодневно документовање активности које се спроводе у вртићу нарочито у програмима „Године узлета“ који ова установа спроводи већ две године.

Симболично назване „Године узлета”, основе програма оваквог предшколског васпитања и образовања препознају значај предшколског доба у развијању способности за целоживотно учење, као што су самопоуздање, отвореност, радозналост, истрајност, отпорност и креативност.

Програми у вртићима настају заједничким учествовањем деце и одраслих у простору који је инспиративан за дете. Оне промовишу програме који настају кроз заједничко учествовање, у простору који је инспиративан и провокативан за дете и где оно може слободно да истражује, да се игра, да промишља, да сарађује са другима, испробава и упознаје свет око себе.

Овај програм подразумева пре свега и велики број интерактивних активности, коришћење дидактичких играчака, инвентивно коришћење простора, технолошких помагала, материјала и слично. Нови стандарди и програмске активности деце већ овог узраста подразумевају и развијање дигиталних ком+петенција што је веома важно за развој нових генерација деце од најнижег узраста. Ови фото апарати су дизајнирани на начин да могу да их користе и мањи узрасти деце.