Друштво

КЗМ: Седамнаести рођендан Канцеларије за младе општине Бечеј

Канцеларија за младе општине Бечеј је прославила 17 година постојања и непрекидног рада. На свечаности која је организована у великој сали Општине Бечеј поред волонтера КЗМ-а присуствовали су и бројни гости и представници партнерских организација које заједно са КЗМ општине Бечеј активно учествују у спровођењу омладинске политике у локалној заједници.

Свечаној седници је присуствовао Војислав Пркосовачки, представник Опенс-а, уједно и један од оснивача Канцеларије за младе општине Бечеј. Седници су присуствовали пријатељи и партнери Канцеларије за младе општине Бечеј, од којих су: представници ученичких парламената, спортских клубова, представници удружења. Свечану седницу је увеличало преко 40 волонтера Канцеларије за младе општине Бечеј.

Представници КЗМ-а су доделили и захвалнице свим партнерским организацијама али и заслужним појединцима који су обележили досадашњу рад Канцеларије. Марина Кекић је предала и специјалну плакету у знак захвалности за рад у оквиру саме Канцеларије а затим и за залагање за њено унапређење рада Данету Мандићу, сада члану Општинског већа који је задужен за младе и за област спорта и туризма. Захвалнице и поклоне добили су у најангажованији волонтери у Канцеларији за младе општине Бечеј а најактивнији волонтер, Душан Ивановић, је добио на поклон и нов лаптоп.

Волонтери су припремили и специјално забавно издање ве-сти „за младе“ али је већину највише забавио видео са блуперс видео записима и „мале“ незгодe на снимању прилога.

Како су најавили организатори и овог пута ће најактивнији волонтери, њих 30, имати прилику да за викенд пред Нову годину отпутују у Будимпешту на новогодишњи адвент, то је био још један поклон Канцеларије за младе својим најпосвећенијим члановима.

На свечаној седници младима су се обратили и председник оп-штине др Вук Радојевић, Дане Мандић, члан Општинског већа, Давид Туфгеџић, члан КЗМ и дипломирани правник. Након овог званичног дела програма дружење је настављено у просторијама КЗМ-а уз торту, послужење и журку.

„Данас обележавамо 17. рођендана Канцеларије за младе општине Бечеј, када се вратимо у назад у 2012. годину од канцеларије која је тада била лимитирана у својим активностима сада за ентузијазмом и поносом можeмо да кажемо да имамо Канцеларију за младе која је препозната на државном нивоу која је постала узор и многим другим канцеларијама за младе. За то је, свакако била неопходна подршка Општине Бечеј и поносан сам што смо у име локалне самоуправе заиста значајно повећали буџет Канцеларије за младе јер, као што знамо, потребна су и финансијска средства да би се спровели њихови програми и програмске активности, њихове идеје, све оно што они реализују током једне године. Данас имамо Канцеларију за младе која окупља преко 100 волонтера у сваком моменту. Они су ти који чине срце у душу канцеларије за младе, са њиховим волонтерским ангажманом, са њиховом преданошћу. Они су уткали себе у рад канцеларије за младе. Исто тако још једна улога ове организације је и да омогући младима да себе испрофилишу, да им омогући да стекну неке нове додатне вештине, неку додатну едукацију како би стекли додатно искуство и како би у наредном периоду свог живота испрофилисали себе као зреле људе.“ – рекао је председник општине Бечеј, др Вук Радојевић.

Дане Мандић је истакао да је посебно поносан на раде ове Канцеларије и додао: „Рођендан Канцеларије за младе заиста доживљавам као своју личну емоцију јер сам потекао из ње и без обзира што сам сада члан Општинског већа и што сам у њему задужен и за још две области и за спорт и туризам, омладинска политика, односно Канцеларија за младе, је нешто што и дан данас ја живим срцем. Мени је заиста драго кад видим да је наша Канцеларија за младе једна од 5 најквалитетнијих и најактивнијих канцеларија у Србији у смислу рада са младима. Заиста ми је драго кад видим да је ова сала била до последњег места пуна и испуњена волонтерима али представницима разних организација, спортских клубова и сматрам да је ово један добар пример како може да се спроводи омладинска политика на локалном нивоу. Када имате спортске клубове, образовне установе, удружења који су заиста ваши партнери и заједно сте у мисији остварења свега онога што је важно за све жеље младих људи у Бечеју онда сматрам да ми на један квалитетан начин ослушкујемо које су то потребе и проблеми на које треба да обратимо пажњу и да помогнемо. Радом наше Канцеларије за младе ми смо утрли пут и поставили стандарде које сад прате друге општине. Ја јесам задовољан и поносан на све ово али истовремено и забринут да ако наставимо овим корацима питање је где ћемо заједно стићи јер само је небо изнад нас. Ово је начин како се приказује Бечеј, како се организује активизам младих људи.“

О законском оквиру за спровођење омладинске политике у оквиру локалне самоуправе Мандић се осврнуо и на ревизију Локалног плана акције за младе који предстоји у наредном периоду као и на рад Савета за младе.

„Када је у питању Локални акциони план за младе као једног светионика стратешког планирања локалне самоуправе у контексту омладинске политике ми смо формирали фокус групе, односно радна група је спремна и од јануара крећемо активно да радимо на том документу, тачније да радимо ревизију постојећег документа, тако да ћемо не жалећи време и људских ресурса и финансијских средстава радити јер хоћемо да постигнемо циљ а то је квалитетан локални акциони план младе уз подршку Министарства омладине и спорта. Дакле, крећемо у јануару  и то је негде процес који ће трајати око 6 месеци и надам се да ћемо пред лето имати и усвојен Локални акциони план за младе за наредне четири године. Такође, када говоримо о Савету за младе у претходном периоду смо проширили број чланова који треба да чини ово тело са 7 на 9 чланова тако да ћемо расписати и јавни позив за допуну ових места јер су у међувремену и неки чланови Савета напустили то тело због одласка на студије, пресељења тако да ћемо од Нове године имати и пун састав овог тела које ће вршити своју функцију у складу са Статутом општине Бечеј.“ – додао је Мандић.