КуварРазонода

Чатни (Chutney) од воћа

Чатни је индијски/пакистански кондомент од воћа који се одлично уклапа уз разне врсте меса. Намењен је љубитељима слано/слатко комбинације. Воће је у сезони па можете сада да напуните фрижидер овим прилогом и себи скратите посао око припреме додатака уз роштиљ или месо за ручак. Воће и поврће од којих је најбољи чатни су: јабуке, брескве, шљиве/ринглови, зелени парадајз, свеж парадајз, цвекла.

Чатни од јабука:

Потребно:

2 главице лука

5 већих киселијих јабука

100 грама сувог грожђа, или брусница

2 дл уља

2 дл сирћета (јабуковог)

100-150 грама шећера (по укусу)

2 чена белог лука

1 већи грумен ђумбира

2 лимуна

Зачини: цимет, млевени ђумбир (ако нема свежег), туцана паприка, млевени ким, пимент (allspice), слачица у зрну, со, сецкани першун

Исецкати ситно лук и динстати га у уљу док не буде стакласт, додати зачине по укусу, додати изреднан бели лук, шећер и сирће и исцедити два лимуна и оставити да се динста даље док главница течности не испари и постане скоро кашаста смеса од лука, додати на ситније коцкице исецкане јабуке и суво грожђе и наставити са динстањем док воће не омекша али још увек задржи форму коцкица. На крају додати сецкани першун. Регулисати укус, ако је прекисело додати још мало шећера или ако је преслатко лимуна или сирћета – то по укусу. Паковати у теглице. Може да стоји у фрижидеру неколико недеља. Одлично је за роштиљ, печења, поховану пилетину или свињетину, јаја, моче (са јајима), за сендвиче уз печену сланину и шунку, за топле сендвиче и за тортиље са прженом месом на тигању. Можете га комбиновати са мајонезом за пуњење такоса или тортиља или као умак за чипс или такосе.

Варијације: за зелени парадајз може се додати мало карија, уз цвеклу иде мало балзамика. Осим јабука за све остале врсте иде обично сирће.

Наравно увек можете направити кад вам затреба а имате воћа брзински чатни за ручак, исти је поступак само мало мања количина. Супер је кад је свеже припремљен и топао уз месо и кромпир, пире кромпир, паленту или пиринач.