Чести панични напади од заштитних маски

Живот са маском на лицу већ полако постаје стандарни начин живота. Веома велики број нас има аверзију према маскама које осим што што су непријатне имају и психолошки ефекат јер нас подсећају на ситуацију у којој се сви налазимо оне су добар индикатор да постоји јасна и непосредна опасност од заразе. Но није само проблем у томе да нам је ношење маски непријатно.

Велики број људи се жали да, посебно кад су медицинске маске у питању, имају проблем са отежаним дисањем.

Већина лекара на препоручује коришћење маски кад је реч о старијим особама и кад су мала деца у питању. На овом нашем поднебљу старије особе веома често имају проблем са отежаним дисањем и без коришћења маски јер имамо заиста велики број оболелих од дијабетеса, срца, високог крвног притиска. Већина ових пацијаната имају проблема са отежаним дисањем, уколико користе медицинске маске које не пропуштају ваздух може доћи до озбиљних компликација општег стања пацијената.

Чак и код релативно здравијих и млађих маске могу да изазову једну врсту паничних напада због осећаја недостатка ваздуха. Маске доказано утичу на терморегулацију особе па се услед тога јављају проблем са кратким дахом и главобољама. Што су скупље (оне са филтерима нпр) оне пропуштају све мање ваздуха и самим тим долази до осећаја панике. Ово може бити озбиљан проблем са људима који иначе пате од клаустрофобије, анксиозности или су једноставно узнемиренији него што је то уобичајено, а после ових последњих неколико месеци ретко ко није Панични или анксиозни напади у својој основи имају ирационалне страховe који се везују за страх од смрти и особе у таквима стањима имају наглашено раширене зенице, убрзан рад срца, плитак и убрзан дах, дрхтавицу (посебно удова), мучнину, презнојавање, вртоглавица па и акутни интезиван бол у грудима. С обзиром да маска на лицу може бити лако окидач за овакав напад није лоше да научите да код себе или других препознате симптоме и шта да учините у таквим ситуацијама. Пре свега уклоните маску, али кључна ствар је да смирите себе или другу особу разговором и објашњењем шта јој се дешава. Циљ је уверити је да је само ирационалан осећај у питању пробајте да преусмерите разговор и скрените мисли са дисања док се полако не смири ситуација и док не почне редовно да дише и док остале манифестације напада панике не прођу. Наравно, ако је неки озбиљнији психолошки поремећај у питању најбоље је да се одмах обратите лекару и потражите стручну помоћ.

Како ствари стоје мораћемо да се навикнемо на ношење маски, плаћали или не плаћали папрене казне, јер оне јесу један од начина да се колико толико заштитимо од епидемије вируса док не стигну вакцине. Ако сте имало вични пронађите туторијале на интернету па сашијте себи и својим ближњима маске од платна, са њима се много лакше дише и ризик за нападе панике је мањи.